• PSC1304.jpg
  • ©Bo Mathisen

Catharinus Elling Quartets – The Engegård Quartet

CATHARINUS ELLING: String Quartet in D Major · String Quartet in A Minor · Piano Quartet in mer…G Minor

The Engegård Quartet · Nils Anders Mortensen, piano

Brahms? Neida – Catharinus Elling fra Tollbodgaten i Oslo!

kr 139

Brahms?

Norske kvartetter i romantisk tradisjon er sjelden vare. Catharinus Elling (1858-1942) har skrevet kvartetter som svært få har hørt – inntil nå. Engegårdkvartetten røsker vekk glemselens slør med kvartettspill som det slår gnister av. Ellings kompositoriske stil er tradisjonell og han beveger seg aldri bort fra det romantiske tonespråk. Idealene er hentet fra den tyske stilen, slik den fremkommer fra Schubert gjennom Mendelssohn og Schumann frem til Brahms.

Åpningen av Ellings klaverkvartett i g-moll er noe av det mest medrivende som finnes i den norske musikkarv. De store brede gestene i den stramme strukturen, fargebruken i instrumentasjonen er helt førsteklasses – det er så man nesten må holde seg fast. Og så sjekke igjen – joda; skrevet av Catharinus Elling fra Tollbodgaten i Oslo!

Les mer

Norske kvartetter i romantisk tradisjon er sjelden vare. Catharinus Elling (1858-1942) har skrevet kvartetter som svært få har hørt – inntil nå. Engegårdkvartetten røsker vekk glemselens slør med kvartettspill som det slår gnister av.

Et sterkt indre liv

Ellings kompositoriske stil er tradisjonell og han beveger seg aldri bort fra det romantiske tonespråk. Idealene er hentet fra den tyske stilen, slik den fremkommer fra Schubert gjennom Mendelssohn og Schumann frem til Brahms. Elling daterte aldri sine komposisjoner, og han nevnte dem heller aldri i noen av brevene som er bevart. De er imidlertid rimelig å anta at verkene som er innspilt her ble til mellom 1890 og 1905.

Norsk Brahms?

Åpningen av Ellings klaverkvartett i g-moll er noe av det mest medrivende som finnes innen norsk musikkarv. De store brede gestene i den stramme strukturen, fargebruken i instrumentasjonen er helt førsteklasses – det er så man nesten må holde seg fast. Og så sjekke igjen – joda; skrevet av Catharinus Elling fra Tollbodgaten i Oslo!

Engegård-kvartetten

En solid del av ansvaret for at dette er så til de grader gledelig ligger hos Engegård-kvartetten. Spilleglede og besjelet musisering er deres varemerke, noe som også blir lagt merke til og kommentert i inn og utland. Med seg på denne utgivelsen har de pianisten Nils Anders Mortensen, som bidrar med forrykende virtuost klaverspill.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013043

Katalognummer: PSC1304

Priskategori : CD