• FRAMSIDE
  • PSC1305_digipak
  • Torleif_Torgersen_Photo_Paul_Bernard.jpg

Carl Arnold Piano Works – Torleif Torgersen

CARL ARNOLD (1794–1873): Sonata for Piano No. 1 in D minor · Variationen in Form einer Fantasie für Pianoforte / Variations in the form of a Fantasie for Piano in G major · Fantasie für Pianoforte / Fantasie for Piano in C minor · Sonata former… Piano No. 3 in A major · Rondeau für Pianoforte über das norwegische Volkslied „Stusle Sundagskvelden“ / Rondo for Piano on the Norwegian Folksong “Stusle Sundagskvelden” in D minor · Rondoletto No. 1 in D minor · Romance in E flat major

Torleif Torgersen, fortepiano (Gottlieb Hafner, Vienna ca. 1830)

Beethoven klinger med i disse store verkene av den ukjente virtuoskomponisten Carl Arnold.

kr 139

Carl Arnold for aller første gang!

Carl Arnold (1794–1873) var en suksessfull tysk pianist og komponist som i 1848 på en av sine utallige konsertturneér kom til Christiania, byen han skulle bli i resten av sitt liv. Hans navn er uløselig knyttet til fremveksten av et profesjonelt norsk musikkliv i 1850-årene. Men hans egen musikk er totalt glemt i dag. Pianisten Torleif Torgersen har lett seg frem til en spennende time klavermusikk av denne fascinerende komponisten, og han tolker dem briljant og innsiktsfullt på et tidsriktig hammerklaver.

Carl Arnold var en idérik og pasjonert komponist, sterkt influert av Beethovens verker og ideer. Det er to store sonater på denne innspillingen, fabulerende fantasiaer og variasjonsverker med norske temaer i tillegg til mindre karakterstykker.

Les mer

Navnet Carl Arnold er uløselig knyttet til fremveksten av et profesjonelt norsk musikkliv i 1850-årene. Han tok med seg hele sin virketrang og kontinentale musikktradisjon til Christiania og var en stor inspirator og lærer for bl.a. Svendsen og Kjerulf. Men hans egen musikk er totalt glemt i dag. Pianisten Torleif Torgersen har lett seg frem til en fascinerende time klavermusikk av den tyske komponisten og klavervirtuosen som gjorde nordmann av seg de siste 25 årene av sitt lange liv.

Vidunderbarn adoptert av Mozarts forlegger

Arnold ble født i Neunkirchen, Tyskland. Han fikk pianoundervisning av sin far og opptrådte offentlig bare 11 år gammel, samme år som faren døde. I 1812 ble Carl adoptert av Mozarts forlegger André, og fikk på den måten tilgang til et stort musikkbibliotek samt uvurderlig musikkundervisning av Mozarts gamle kolleger. Etter få år kunne Carl Arnold reise rundt som klavervirtuos med egne komposisjoner hos de fornemste fyrstehus over hele Europa

Mai 1948: Carl Arnold kommer til Christiania

Arnold var på leting etter et nytt sted hvor han kunne virke som musiker og pedagog, og da en konsertreise tok ham til Christiania, ville man ikke gi slipp på en slik kapasitet. Han tok med seg sin familie til byen, opprettet byens første organist- og komposisjonsskole, ledet Det Philharmoniske Selskab, og var fra 1858 og livet ut organist i Trefoldighetskirken. Ved Arnolds gullbryllupsfeiring i 1870 talte Bjørnstjerne Bjørnson, og Stephan Sinding lagde en byste av komponisten etter hans død som nå står i Den Gamle Logen.

Torleif Torgersen

Siden debuten i Universitets aula i 1992 har Torleif Torgersen hatt en omfattende virksomhet som solist og kammermusiker, både med klassisk repertoar og ny musikk. Siden 2005 har han spilt regelmessig med fiolinisten Shlomo Mintz og holdt konserter med ham over det meste av Europa, i tillegg til Israel, Japan og Sør-Amerika. Torgersens første solo-CD med klaververk av Fartein Valen og Lasse Thoresen ble nominert til Spellemannsprisen i 1995. Siden har han spilt inn samtlige klaververk av Klaus Egge. Han spiller også hammerklaver og historiske klaverinstrumenter, og har foruten Liv Glaser, også hatt Malcolm Bilson og Bart van Oort som lærere. Torleif Torgersen er ansatt som førsteamanuensis ved Griegakademiet i Bergen.

Carl Arnold |Erik Gard Amundsen |Torleif Torgersen

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013050

Katalognummer: PSC1305

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting