Béla Bartók: String Quartets 1-6 – Vertavo

Béla Bartók: String Quartets 1 -mer… 6

Vertavo

Bartóks komplette strykekvartetter er Simax Classics´ femte utgivelse med Vertavo siden CD-debuten i 1995 og kvartetten har i disse årene etablert seg som en internasjonal størrelse både på scene og som plateartist.

kr 199

Béla Bartóks samlede strykekvartetter.

Når Vertavokvartetten nå presenterer Béla Bartóks samlede strykekvartetter på CD, er dette en bragd som ingen skandinavisk strykekvartett har gjort før dem. Syklusen er selve målestokken for en profesjonell kvartett hva gjelder utfordringer både musikalsk og teknisk. Béla Bartók (1881-1945) har gjennom sitt virke som komponist og etnomusikkolog tatt plassen som en av det 20. århundrets viktigste musikkpersonligheter, og hans musikk og arbeid inspirerer fortsatt komponister den dag i dag. De seks strykekvartettene, skrevet mellom 1908 og 1939, kan med rette sies å danne essensen av hans kreative utvikling; det er umisskjennelig ytringer fra en meget følsom musikalsk tenker. Det er også uten tvil Bartóks mest kompromissløse verker. Likevel har denne musikken raskt vunnet ry som en av de viktigste kvartettsyklusene i det 20. århundre, hvis ikke den aller viktigste.

Vertavokvartettens forrige innspilling, med musikk av Grieg og Debussy, går fremdeles sin seiersgang verden over – ikke minst ble den tildelt den høythengende Diapason d´Or i Frankrike. Spesielt er det Vertavos unike evne til å gi musikken de spiller en frisk og ny fremførelse, med uovertruffen homogenitet og konsentrasjon, som bringer frem superlativene hos både norske og internasjonale kritikere. Det medrivende samspillet og den gnisten som oppstår når disse fire tar for seg kvartettrepertoaret er unik. Så kan man da spørre: hva er det som gjør at Vertavo kan frembringe slike innovative og umiddelbare tolkninger? For oss som jobber tett med kvartetten er det to ting som peker seg ut: seriøsitet og spilleglede. Hos Vertavo går disse to tingene hånd i hånd; det ene inspirerer det andre. Disse fire jentene arbeider steinhardt med hver minste detalj, men det hele har et overordnet mål: musikken. Det er gøy å spille i kvartett. Kjempegøy!

Andrew Keener |Béla Bartók |Vertavo

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662011971

Katalognummer: PSC1197

Priskategori : CD