• PSC1350_2400x2400px
  • PSC1350_2400x2400px
  • PSC1350-Ingrid_Andsnes_2015_Photo_Geir_Dokken.jpg
  • PSC1350-inlay_web.jpg

33 + 1 Beethoven | Hagen – Ingrid Andsnes

LUDWIG VAN BEETHOVEN: Diabelli Variations · LARS PETTER HAGEN: Diabellimer… Cadenza

Ingrid Andsnes, piano

– Pianisten Ingrid Andsnes ba komponisten Lars Petter Hagen om hjelp til å leke med Beethovens «Diabellivariasjoner» […] og jeg digger hva de to får til sammen. […] Hun lykkes til fulle med å gripe noe essensielt i hver variasjon, og hun behersker de raske kastene mellom alle verdenene Beethoven tegner. Jeg sitter bare og lengter etter neste variasjon [Magnus Andersson / Klassekampen]

kr 139

Ingrid Andsnes CD-debut!

Ingrid Andsnes gjør sin solo CD debut – i musikkhistoriens mest krevende klaverstykke – med musikk som for henne har blitt synonym med kampen og transformasjonen i hennes eget liv. Ingrids første møte med Diabellivariasjonene som utøver kom rett etter etter en krevende sykdomsperiode: «Jeg tror jeg fikk Diabellivariasjonene ‘kastet etter meg’ fordi jeg trengte akkurat denne musikken akkurat da. Jeg trengte å spille musikk som krevde så mye kraft, styrke, utholdenhet, bunnløse dykk i det musikalske, med store tekniske utfordringer, akkurat da. Grensesprengende musikk som tar det enda et hakk videre der du trodde det var slutt. Jeg måtte kjenne på lidenskapen, de store, dype følelsene, sårbarheten, og ikke minst kraften. Finne igjen de ubrukte musklene, styrken, kjærligheten. Man kan si at livet mitt fikk et perfekt soundtrack.» Komponisten Lars Petter Hagen har skrevet en kadens til Beethovens mesterverk for Ingrid, et florlett innpust som stopper tiden i noen dyrebare minutter.

Ingrid Andsnes (født 1978, Karmøy) er en musiker som formidler musikken med en insisterende ærlighet. Samtidig er hun opptatt av å utforske grenser og former i den tradisjonelle klassiske musikken. Ingrid studerte hos Joan Havill ved Guildhall School of Music and Drama i London og, som sin bror Leif Ove, hos Jiri Hlinka ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo.

Utgivelsen ble lansert i Weill Hall, Carnegie Hall, NYC.

Les mer

Ingrid Andsnes gjør sin solo CD debut med musikkhistoriens mest krevende klaverstykke, musikk som har blitt synonym med kampen og transformasjonen i hennes eget liv. 2. november gir hun enda en konsert med Diabelli-variasjonene, releasekonserten for denne utgivelsen, i Carnegie Hall NYC.

«Livet mitt fikk et perfekt soundtrack»

Ingrids første møte med Diabellivariasjonene som utøver kom rett etter etter en krevende sykdomsperiode: «Jeg tror jeg fikk Diabellivariasjonene ‘kastet etter meg’ fordi jeg trengte akkurat denne musikken akkurat da. Jeg trengte å spille musikk som krevde så mye kraft, styrke,  utholdenhet, bunnløse dykk i det musikalske, med store tekniske utfordringer, akkurat da. Grensesprengende musikk som tar det enda et hakk videre der du trodde det var slutt. Jeg måtte kjenne på lidenskapen, de store, dype følelsene, sårbarheten, og ikke minst kraften. Finne igjen de ubrukte musklene, styrken, kjærligheten. Man kan si at livet mitt fikk et perfekt soundtrack.»

Diabelli-variasjonene

Det var forleggeren og ‘komponisten’ Anton Diabelli, som i 1819 inviterte Wiens komponister til å skrive en variasjon over sin egen lille vals. 50 komponister deltok, blant dem Schubert, Hummel og en 11-åring ved navn Franz Liszt. Beethoven takket etter sigende i utgangspunktet nei, men forandret mening og produserte ikke bare 1 variasjon – men 33. Som variasjonsverk for klaver finner det bare sin like i Bachs Goldberg-variasjoner. De fleste av verdens fremste pianister har alle Diabelli på repertoaret, og Gramophone magazine endte opp med ikke mindre enn 30 relevante innspillinger i sin gjennomgang i september 2015.

Ingrid Andsnes

Ingrid Andsnes (født 1978, Karmøy) er en musiker som formidler musikken med en insisterende ærlighet. Samtidig er hun opptatt av å utforske grenser og former i den tradisjonelle klassiske musikken. Til denne innspillingen bestilte hun en ny kadens til Beethovens mesterverk av komponisten Lars Petter Hagen, der han lar pianisten bruke e-bow på flygelets strenger. Ingrid studerte hos Joan Havill ved Guildhall School of Music and Drama i London og, som sin bror Leif Ove, hos Jiri Hlinka ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Andsnes har samarbeidet med de aller fremste musikerne i Norge, blant dem Solveig Kringlebotn, Håvard Gimse, Arve Tellefsen og Det Norske Solistkor. Hun er en populær solo- og kammermusiker på norske festivaler og har mottatt en rekke stipender og legater, blant annet et treårig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend.

Erik Gard Amundsen |Ingrid Andsnes |Lars Petter Hagen |Ludwig van Beethoven

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662013500

Katalognummer: PSC1350

Priskategori : CD

Link til booklet : nedlasting