• HUBROCD2510.jpg
  • 1982press.jpg
  • 1982press2.jpg
  • press1.jpg

Pintura – 1982

03:32 · 10:38 · 02:18 · 06:02 · 02:53 · 03:17 ·mer… 03:52

1982 are: Nils Økland · Sigbjørn Apeland · Øyvind Skarbø

Så vidt vi vet er det ingen andre grupper som spiller improvisert musikk med trøorgel, trommer og hardingfele. Det gir 1982 et klanglig særpreg, men også musikalsk går de sin egen vei.

kr 139

Clear selection

Heimstadjazz ”Pintura” er det andre albumet til den originale trioen 1982. Deres selvtitulerte debut LP fra 2008 på NORCD var et av våre absolutte favorittalbum det året. På sitt nye album ”Pintura” tar de samspillet og eksperimenteringen enda et nivå høyere. 1982 må kunne kalles noe en supergruppe innen vanskelig kategoriserbar moderne, improvisert kammermusikk. Dagsavisen beskrev musikken til 1982 som “heimstadjazz”. Instrumenteringen er uvanlig. Så vidt vi vet er det ingen andre grupper som spiller improvisert musikk med trøorgel, trommer og hardingfele. Det gir 1982 et klanglig særpreg, men også musikalsk går de sin egen vei: ”Vi er ikke redde for å bevege oss over i et sårt, harmonisk og melankolsk terreng. Det rommet er ikke stengt for oss.” uttalte trommeslager Øyvind Skarbø i et intervju med Natt og Dag. Felespiller Nils Økland er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Han har gitt ut flere soloalbum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker og var i flere år medlem i Christian Wallumrød Ensemble. Sigbjørn Apeland spiller kirkeorgel og harmonium og innehar Norges eneste doktograd i etnomusikologi. Han er kjent for å operere i grenseland mellom folkemusikk, kirkemusikk og improvisatorisk musikk. og har deltatt på en rekke plater bl.a. med Sigrid Moldestad, folkesangerne Åsne Valland Nordli, Berit Opheim Versto og Agnes Buen Garnås, elektronikainnovatørene Alog og støyduoen Golden Serenades. Trommeslager Øyvind Skarbø har studert med Terje Isungset og i tillegg til studiereiser til Nigeria og Cuba. Han spiller med BMX, Kresten Osgood, Per Jørgensen og den islandske gitaristen Hilmar Jensson.

Les mer

Pintura er det andre albumet til den originale trioen 1982. Deres selvtitulerte debut LP fra 2009 på NORCD var et av våre absolutte favorittalbum det året. På sitt nye album ”Pintura” tar de samspillet og eksperimenteringen enda et nivå høyere.

Om musikerne

Felespiller Nils Økland kommer fra folkemusikken og er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Han har gitt ut soloalbum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker, og var i flere år medlem av Christian Wallumrød Ensemble. Sigbjørn Apeland spiller kirkeorgel og harmonium, og innehar Norges eneste doktorgrad i etnomusikologi. Han er kjent for å operere i grenseland mellom folkemusikk, kirkemusikk og improvisatorisk musikk. I februar 2011 gav han ut sin sitt første soloalbum med improvisasjoner for trøorgel: Glossolalia (HUBROCD2503). Da han studerte for å bli organist fordypet han seg i frijazz med den legendariske britiske trommeslageren John Stevens og har deltatt på en rekke plater bl.a. med Sigrid Moldestad, folkesangerne Åsne Valland Nordli, Berit Opheim Versto og Agnes Buen Garnås, elektronikainnovatørene Alog og støyduoen Golden Serenades.

Pintura

Navnet på albumet, ”Pintura”, kom trommeslager Øyvind Skarbø over da han besøkte Joan Miró-muséet i Barcelona. ”Når man ser på bildet med samme navn er det første som fanger oppmerksomheten en røff, ensfarget figur, som må være malt med en veldig tykk pensel. Så, når man går tettere på legger man merke til at i kontrast til dette er bakgrunnen veldig detaljert og nyansert. Jeg vet ikke om dette kan fungere som en beskrivelse av musikken vår, men jeg syntes selv at det gav mening ”. Albumet er innspilt i Grieghallen sammen med tekniker Davide Bertolini.

1982 |Andreas Risanger Meland |Nils Økland |Øyvind Skarbø |Sigbjørn Apeland

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662025107

Katalognummer: HUBROCD2510

Priskategori : CD