• HCD7319.jpg
  • HCD7319-foto_ingvilskeieljones-presse.jpg

Sogesong: Så vide fara dei lindarord – Sogesong

TRAD. : Jomfrua som kunne svømme · Hougebuggjen · Beiarblakkjen · Tordyviln og fluga · Borna som gret · Kråkevisa · Ingerlill · Lille Knut ogmer… Sølvelin

Øyonn Groven Myhren – song, lyres · Anne Hytta – fiddles

Sogesong er et møte mellom det urgamle og noe genuint nytt, forma ut og framført av to folkemusikere av i dag. Kanskje er det likevel klangen av noe som også kunne vært sunget og spilt for lenge, lenge siden.

kr 139

Suggererende middelalder-mystikk.

To av landets fremste folkemusikere, Øyonn Groven Myhren og Anne Hytta, går sammen om duoen Sogesong og en plateutgivelse med rykende ferske, friske og originale tolkninger av eldgamle viser som var godt gjemt, men ikke helt glemt.

– For noen år siden begynte vi å nærme oss det rike repertoaret av telemarksballader sammen. De forunderlige melodiene og eventyrlige fortellingene ville oss noe. Vi har vekt dem fra dvalesøvn på dødt papir, og sunget og spilt på disse godt gjemte middelalderske eventyrvisene til de smått om senn har fått et liv som vi synes kler dem, forteller Øyonn og Anne i duoen Sogesong.

Les mer

To av landets fremste folkemusikere, Øyonn Groven Myhren og Anne Hytta, går sammen om duoen Sogesong og en plateutgivelse med rykende ferske, friske og originale tolkninger av eldgamle viser som var godt gjemt, men ikke helt glemt.

Ballader

Øyonn Groven Myhrens unike kvedarstemme og rekonstruksjoner av middelalderske strengeinstrumenter er utgangspunktet for Sogesong. Med Øyonns og Annes dypt personlige uttrykk fundert i Telemarks gamle folkemusikktradisjoner låter Sogesong ulikt det aller meste, melismatisk suggererende, syngende og alltid svingende. Sogesong er et møte mellom det urgamle og noe genuint nytt, forma ut og framført av to folkemusikere av i dag. Kanskje er det likevel klangen av noe som også kunne vært sunget og spilt for lenge, lenge siden.

Albumet Så vide fara dei lindarord inneholder åtte særegne og svært ulike ballader, her er ridderballader, eventyrballader, skjemteballader og en gjenferdballade eller to. Instrumentene til Sogesong – fidler og lyrer med røtter som strekker seg fra Numedal via Novgorod til Valencia – er det Sverre Jensen som står bak. Han er Norges guru innen middelaldermusikk, og en viktig inspirator for Sogesong. Alle balladene er tolka, redigert og arrangert av Sogesong, og gis ut på Grappa Musikkforlag 10. november. Samme dag feirer de utgivelsen med konsert i Middelalderkjelleren i Oslo Ladegård klokka 19.

Om utøverne

Øyonn Groven Myhren:
Øyonn Groven Myhren er blant våre fremste folkemusikere, og hun er årets vinner av vokalklassa på landskappleiken. Vant gjorde hun også i 1997 og 1998. Øyonn vokste opp i en familie der balladetradisjonen fremdeles er lys levende, og i tillegg har hun lært balladerepertoaret til kvedaren Hagny Huso (1932–2016) fra Vinje. Som lyrespiller (lyrer er små middelalderharper) har hun utvikla sin egen stil, som en kan høre på plata til Sogesong. Siden tusenårsskiftet har hun hatt flere større komposisjonsoppdrag, blant dette kan nevnes de kritikerroste forestillingene Nivelkinn og Runartromma.

Anne Hytta:
Anne Hytta gikk i hardingfele-lære hos spelemannen Einar Løndal (1914–2006) fra Tuddal. Han kom fra en familie av spelemenn og kvedere, og hadde et stort repertoar av gammelt spel med en rik, distinkt ornamentikk og nær forbindelse til folkelig sangtradisjon som Hytta fikk lære. Hun jobber i dag som frilans folkemusiker og komponist, og foruten arbeidet med solospel for hardingfele og duoen Sogesong, jobber hun blant annet med trioen Slagr og den internasjonale folk-strykekvartetten Tokso.

Anne Hytta |Øyonn Groven Myhren |Sogesong |Tellef Kvifte |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662073191

Katalognummer: HCD7319

Priskategori : CD