To av landets fremste folkemusikere, Øyonn Groven Myhren og Anne Hytta, går sammen om duoen Sogesong og en plateutgivelse med rykende ferske, friske og originale tolkninger av eldgamle viser som var godt gjemt, men ikke helt glemt.
Ballader
Øyonn Groven Myhrens unike kvedarstemme og rekonstruksjoner av middelalderske strengeinstrumenter er utgangspunktet for Sogesong. Med Øyonns og Annes dypt personlige uttrykk fundert i Telemarks gamle folkemusikktradisjoner låter Sogesong ulikt det aller meste, melismatisk suggererende, syngende og alltid svingende. Sogesong er et møte mellom det urgamle og noe genuint nytt, forma ut og framført av to folkemusikere av i dag. Kanskje er det likevel klangen av noe som også kunne vært sunget og spilt for lenge, lenge siden.
Albumet Så vide fara dei lindarord inneholder åtte særegne og svært ulike ballader, her er ridderballader, eventyrballader, skjemteballader og en gjenferdballade eller to. Instrumentene til Sogesong – fidler og lyrer med røtter som strekker seg fra Numedal via Novgorod til Valencia – er det Sverre Jensen som står bak. Han er Norges guru innen middelaldermusikk, og en viktig inspirator for Sogesong. Alle balladene er tolka, redigert og arrangert av Sogesong, og gis ut på Grappa Musikkforlag 10. november. Samme dag feirer de utgivelsen med konsert i Middelalderkjelleren i Oslo Ladegård klokka 19.
Om utøverne
Øyonn Groven Myhren:
Øyonn Groven Myhren er blant våre fremste folkemusikere, og hun er årets vinner av vokalklassa på landskappleiken. Vant gjorde hun også i 1997 og 1998. Øyonn vokste opp i en familie der balladetradisjonen fremdeles er lys levende, og i tillegg har hun lært balladerepertoaret til kvedaren Hagny Huso (1932–2016) fra Vinje. Som lyrespiller (lyrer er små middelalderharper) har hun utvikla sin egen stil, som en kan høre på plata til Sogesong. Siden tusenårsskiftet har hun hatt flere større komposisjonsoppdrag, blant dette kan nevnes de kritikerroste forestillingene Nivelkinn og Runartromma.
Anne Hytta:
Anne Hytta gikk i hardingfele-lære hos spelemannen Einar Løndal (1914–2006) fra Tuddal. Han kom fra en familie av spelemenn og kvedere, og hadde et stort repertoar av gammelt spel med en rik, distinkt ornamentikk og nær forbindelse til folkelig sangtradisjon som Hytta fikk lære. Hun jobber i dag som frilans folkemusiker og komponist, og foruten arbeidet med solospel for hardingfele og duoen Sogesong, jobber hun blant annet med trioen Slagr og den internasjonale folk-strykekvartetten Tokso.