Maros – Eli Storbekken

TRAD: Straffangens Erindring (Arr. Buljo/Storbekken) · Grombaronen (Arr.Buljo/Storbekken) · Å Lala Gjetar (Trad.variant fra Aurdal, Arr; Buljo/Storbekken) · Back-Marit's Vallåt (Arr. Buljo/Storbekken) · Å Velsle Blåbukken (Trad.variant framer… Gudbrandsdalen, Arr. Buljo/Storbekken) · Å Lala Dikkon (Trad.variant fra treungen, Arr; Buljo/Økland/Storbekken) · Kjerstina Øverland Lokke på Kua og Maros · Lokk Frå Heme · Gukko og Bukkehornlåt (Arr. Silset/Buljo/Storbekken) · Kva Heite Du Jenta I Saueflokken (Arr. Bruvoll/Buljo/Storbekken) · EGIL STORBEKKEN: Soplimvalsen (Arr.Buljo/Storbekken) · Fjelltrallen (Arr. Buljo/Storbekken) · ELI STORBEKKEN: Huldrepols og Gjetelokk etter Ellen Fløtten (Arr. Storbekken/Buljo) · En Reise (Arr. Buljo/Storbekken) · Maros (Arr. Storbekken/Buljo)

Eli Storbekken - vocals · Georg Buljo - guitars, mandolin · Nils Økland - fiddle · Birger Mistereggen - drums, Jew's harp · Tore Bruvoll - guitar, dobro · Gjermund Silset - double bass · Atle Nymo - bass clarinet · Lillebror Vasaasen - accordion

Eli Storbakken evner på en henrivende måte å vekke til live den gamle norske folketradisjonen.

kr 139

Sjanger: Folk Music

Et møte mellom gammelt og nytt

Eli Storbakkens tredje soloplate Maros dokumenterer vakre og lite kjente norske tradisjoner. Hennes nydelige stemme, satt til tonene av dyktige musikere, evner å vekke til live de gamle sangformene på en henrivende måte. Storbekken, opprinnelig fra Tolga i Nord-Østerdalen, er en folkesanger som gjennom en årrekke har formidlet den norske folkesangen i inn- og utland, og trallene som er valgt har fulgt henne gjennom alle år. Platen består av sanger knyttet til natur, mennesker og dyr – en reise i et musikalsk landskap hvor fortid og nåtid møtes med ulike stemninger.

På Maros blandes arkivopptak med nyinnspillinger, noe som bringer ekstra autentisitet inn i en moderne folkemusikkplate. Ideen om et slikt møte mellom gammelt og nytt hadde Storbekken hatt lenge, og valget falt på noen av hennes favoritter fra barndommen: sangeren Ellen Berglot Fløtten (1902-1983) fra Alvdal og felespilleren og sangeren Kjerstina Øverland (1877-1966) fra Tolga. Den gamle folkemusikken hadde en tydelig funksjon tilpasset livet på seteren, men selv om funksjonen er borte lever melodiene fremdeles – på Maros lever melodiene i aller beste velgående.

Les mer

Maros består av sanger knyttet til natur, mennesker og dyr. En reise i et musikalsk landskap hvor fortid og nåtid møtes med ulike stemninger. Trallene som er valgt er spesielt viktige for Eli Storbekken og har fulgt henne gjennom alle år.

Gammelt møter nytt

På Maros blandes arkivopptak med nyinnspillinger, noe som bringer ekstra autentisitet inn i en moderne folkemusikkplate. Ideen om et slikt møte mellom gammelt og nytt hadde Storbekken hatt lenge, og valget falt på noen av hennes favoritter fra barndommen. Samlet inn av en av de store folkeminnesamlerne, Ole Mørk Sandvik (1875-1976), er arkivopptakene innspillinger av Ellen Berglot Fløtten (1902-1983) fra Alvdal, som var kjent for sine lokkerop og opptrådte både i radio og TV, og felespilleren og sangeren Kjerstina Øverland (1877-1966) fra Tolga som med sin vakre stemme ikke sjelden ble brukt når det skulle spilles opp til dans.

Lokken når over berg og åser, fjell og blåner

Seterlivet utviklet sine særegne musikkbehov, og den ekte lokken er en «provins» for seg selv. Rop og lokk var til gjensidig vern for mennesker og dyr, men også like mye et uttrykk for det som rørte seg i hvert enkelt sjeleliv og formidlet menneskets følelser. Lokken er et kjennesignal for buskapen, men samtidig forteller den oss om budeias rørende kjærlighet til dyra. Lokken har noe av evig ungdom i seg, frisk og ny som en «flyvende sommer». Laling (liljing) og gukko (kauk) var den tids kommunikasjon blant folk, ved siden av instrumentene lur og bukkehorn. Det var viktig å holde kontakt med andre mennesker i setermarkene, og å varsle om rovdyr, komme på besøk og gå på friing var noen av lalingens funksjoner. Selv om funksjonen er borte, lever melodiene fremdeles. På denne platen lever melodiene i aller beste velgående.

Maros

Maros dokumenterer lite kjente norske tradisjoner på en vakker og munter måte, og Storbekkens nydelige stemme, satt til tonene av dyktige musikere, presenterer et stort lerret av stemninger. Hun evner på en henrivende måte å vekke til live de gamle sangformene.

Atle Nymo |Birger Mistereggen |Egil Storbekken |Eli Storbekken |Georg Buljo |Gjermund Silset |Lillebror Vasaasen |Nils Økland |Tore Bruvoll |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662072293

Katalognummer: HCD7229

Priskategori : CD