• HCD7283.jpg
  • Foto_VegardFimland.jpg

Blikkspor – Erlend Apneseth

ERLEND APNESETH: Blåne · Gjennom Jølster · Blikkspor · Under · Skuggeetar · Til Poeten · Vil ikkje vakne · Wunder · UnderWunder · Sommarflukt · TRAD. : Brureslått · Springar · Springar · Rull · Halling · Brureslått · Purka satmer… fast i grindi

Erlend Apneseth, Hardanger fiddle · Arve Henriksen,trumpet · Stephan Meidell, electronics, guitar · Øyvind Hegg-Lunde, drums

Debutalbumet Blikkspor består både av inspirerte improvisasjoner og kraftfulle tolkninger av slåtter som er viktige for Erlend.

kr 139

Dreven debutant

Erlend Apneseth (23) er en utøver som står trygt plantet med begge beina i den norske tradisjonsmusikken, men som samtidig improviserer og søker nye uttrykk – hele tiden med klangene fra hardingfela og folkemusikken som utgangspunkt. Debutalbumet Blikkspor består både av inspirerte improvisasjoner og kraftfulle tolkninger av slåtter som er viktige for Erlend. Apneseth er såkalt elitespelemann, og stiller i A-klassen under Landskappleiken. Under årets landskappleik spilte han seg til finalen og fikk tildelt Fureprisen – en talentpris for musikere under 25 år. Erlend har studert ved Ole Bull Akademiet på Voss og gått i lære hos Håkon Høgemo. «Den improviserte musikken tiltaler meg. Den forteller historiene på en annen måte; den skildrer noe jeg forstår men likevel ikke helt kan gripe.» skriver Apneseth i omslagsteksten. «Blikkspor» ble innspilt i Rainbow Studio i Oslo med tekniker Jan Erik Kongshaug og produsent Arve Henriksen. Henriksen er også gjestemusiker på albumet sammen med gitarist Stephan Meidell og trommeslager Øyvind Hegg-Lunde.

I fjor ble Apneseth, som den sjette i rekken etter Valkyrien Allstars, Gjermund Larsen, Siri Nilsen, Frida Ånnevik og Moskus tildelt Grappas debutantpris. I juryuttalelsen ble det fremhevet at Apneseth «er en musiker med sterk personlighet og vilje til å tråkke opp sin egen sti.»

Les mer

Erlend Apneseth (23) er en utøver som står trygt plantet med begge beina i den norske tradisjonsmusikken, men som samtidig improviserer og søker nye uttrykk – hele tiden med klangene fra hardingfela og folkemusikken som utgangspunkt. Debutalbumet Blikkspor består både av inspirerte improvisasjoner og kraftfulle tolkninger av slåtter som er viktige for Erlend.

Debutantprisvinner

I fjor ble Apneseth, som den sjette i rekken etter Valkyrien Allstars, Gjermund Larsen, Siri Nilsen, Frida Ånnevik og Moskus tildelt Grappas debutantpris. I juryuttalelsen ble det fremhevet at Apneseth «er en musiker med sterk personlighet og vilje til å tråkke opp sin egen sti.»

Apneseth, som er født og oppvokst i Jølster i Sunnfjord, kom som tiåring i kontakt med folkemusikken nærmest ved en tilfeldighet: «Faren min kjøpte med ei lita fele fra Burma en gang han var på jobb der. Når spellemannslaget hjemme, som på den tida hadde et ganske aktivt ungdomsmiljø, tilbød opplæring, var det bare å slenge seg på med den fela jeg hadde.» Allerede som 14-åring vant Apneseth C-klassen under Landskappleiken på Røros. Sigmund Eikås var en av hans første lærere: «alle møter, samtaler og all spilling med Sigmund Eikås opp igjennom åra og miljøet hjemme har selvsagt hatt veldig stor betydning.» sier Apneseth. Apneseth deltok på albumet «Jølster 2012» sammen med Sigmund Eikås, Synnøve Bjørset og Gro Marie Svidal. Albumet ble nominert til en Folkelarmpris i 2012.

Improvisasjoner

«Den improviserte musikken tiltaler meg. Den forteller historiene på en annen måte; den skildrer noe jeg forstår men likevel ikke helt kan gripe.» skriver Apneseth i omslagsteksten. Musiker Nils Økland var en av dem som vakte interessen hans for improvisasjon. «Jeg var veldig begeistret for måten han brukte fela på, og hvordan han utformet musikken sin. Første gang jeg og Nils skulle møtes for en time, bestod den av at vi bare spilte sammen, helt fritt.

Høsten 2011 fekk Apneseth en jobb med dansekompaniet Carte Blanche i Bergen der rollen hans var å improvisere på solo hardingfele. «Det var skremmende, moro, og framfor alt utrolig utviklende å bare bli kasta ut i improvisasjonen på den måten foran et betalende publikum. Jeg følte plutselig jeg hadde utdanna meg to år fram i tid.» Apneseth har senere gjort prosjekter med større improvisasjonsensembler og folk- og jazzbaserte grupper, med strupesanger og joiker Torgeir Vassvik og med poet Erlend O. Nødtvedt. Han har også vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester, og er "månedens artist" på Riksscenen høsten 2013.

Blikkspor

«Blikkspor» ble innspilt i Rainbow Studio i Oslo med tekniker Jan Erik Kongshaug og produsent Arve Henriksen. Henriksen er også gjestemusiker på albumet sammen med gitarist Stephan Meidell og trommeslager Øyvind Hegg-Lunde.

Arve Henriksen |Erlend Apneseth |Øyvind Hegg-Lunde |Stephan Meidell |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662072835

Katalognummer: HCD7283

Priskategori : CD