Hardingfelespilleren Erlend Apneseth har med sin særegne spillestil, en lang rekke kritikerroste Hubro-utgivelser og utforskende musikalske samarbeid prestert kunststykket å bli publikums og kritikernes yndling i folkemusikkens, jazzens og nymusikkens verden. Hans nyeste album «Song over Støv» slippes på Hubro 4.april, og bandet han har satt sammen for anledningen må kunne sies å være en supergruppe bestående av noen av de mest toneavgivende musikerene på den norske musikkscenen i dag.
Prosjektet startet som et bestillingsverk til Oslo World og Riksscenen i 2023. Som komponist har Apneseth de seneste årene arbeidet med orkestre og større ensembeler, og etter å vært medlem av Frode Haltli sitt “Avant Folk” over flere år ble han inspirert til å selv skrive for et stort band. Her har han samlet sammen 11 fantastiske musikere, noe som i selv skaper et enormt spillerom. Bestillingsverket fikk modne en god stund før Apneseth tok med seg ensembelet og spilte inn i Amper Tone studio august 2024 – med Bård Ingebrigtsen bak spakene. Ingebrigtsen har også mikset albumet, som er produsert av Anja Lauvdal og Apneseth selv.
Stjernelag-ensembelet, i tillegg til Apneseth selv på fele, består av Mats Eilertsen (kontrabass), Hans Hulbækmo (trommer/perkusjon), Veslemøy Narvesen (trommer/perkusjon), Selma French Bolstad (hardingfele og vokal), Helga Myhr (hardingfele og vokal), Rasmus Kjorstad (hardingfele, oktavfele, fele, vokal), Henriette Eilertsen (fløyter), Anja Lauvdal (tangenter, synth, trøorgel), Rolf-Erik Nystrøm (Saksofoner) og Frode Haltli (akkordeon). Apneseth forteller:
– Det viktige for meg er at musikarane kjenner eigarskap til musikken, at dei kjenner seg integrert i den og får uttrykt seg på sin måte. Så eg komponerer som regel meir for musikalske personlegdomar enn instrument i den forstand – folk som eg tenker vil finne noko i den musikken eg kjem med.
En av tankene var å skrive for et større antall feler, at det skulle være en slags kjerne i musikken. Han fortsetter:
– Feler har ein tendens til å drukne litt i større ensembler – så det var veldig forfriskande å ha tre til på «mitt» lag. Med ein kvartett med hardingfeler i bandet har eg også følt meg komfortabel med å ha med meir spesifikke element frå tradisjonen enn før, i form av ornamentering og ulike springarrytmer for eksempel, fordi eg veit det vil komme godt fram. Eg likar veldig godt unisone ting, og at ting får gjenta seg over tid – det er kanskje noko eg har med meg frå min eigen bakgrunn.
Albumet kan sees som en videreføring av “Nattsongar” fra 2017, der assosiasjonene til musikk fra hele verden ligger sterkt til grunn for uttrykket. Apneseth har latt seg inspirere av sin egen barndom både underveis i prosessen, og ikke minst da utgivelsen tok form. Da han var liten var familien på flere lengre reiser, også til steder som nå er utligjengelige på grunn av ulike konflikter. Han beskriver store sanselige opplevelser på disse reisene, opplevelser som fortsatt er med og inspirerer:
– Opplevingane var så opphøgde, fargesterke og reine då, og eg prøvar vel å finne tilbake dit på eit vis. Så vaks eg jo opp i og rundt Førdefestivalen, med musikk frå heile verda, og tok nok til meg mange inntrykk der. Ein energi, språk-kjensle kanskje. Ganske abstrakte ting, men det ligg veldig sterkt i meg enno. Tittelen «Song over støv» hentar inspirasjon frå dette. Det at vi, bevisst eller ubevisst, heile tida forheld oss til det som var, som barndommen eller tradisjonar av ulik art.
Det blir releasekonsert på Vossajazz 2025 for “Song over støv”, og Erlend Apneseth avslutter:
– Vi har plateslepp på Vossajazz ei veke etter plata kjem ut, gler meg veldig til det! Så planlegger vi turné hausten 2025 og framover. Håpar å få spelt dette mykje, for musikken utviklar seg for gong til gong, og det er eit spesielt band å få være ein del av.