• HUBROCD2573.jpg
  • ChristianWallumrødEnsemble_photoMizuoYabe.jpg

Kurzam and Fulger – Christian Wallumrød Ensemble

1. Haksong (6:31)
2. Fulgsam (2:35)
3. Langsam (6:14)
mer…
4. Phoniks (3:52)
5. Klafferas (2:05)
6. Arpsam (11:08)
7. Kurzsam und Onward (6:07)

Christian Wallumrød: piano, harmonium · Eivind Lønning: trumpet · Espen Reinertsen: saxophone · Tove Törngren: cello · Per Oddvar Johansen: drums, vibraphone · All compositions by Christian Wallumrød

Christian Wallumrød Ensemble fortsetter trofast å forsyne oss med interessante og givende lytteropplevelser.

kr 139

Clear selection

Sjette album fra Christian Wallumrød Ensemble Den prisbelønnede norske komponisten, pianisten og bandlederen Christian Wallumrød følger opp sine to tidligere utgivelser på Hubro med et nytt album fra sitt hovedprosjekt siden tidlig 2000-tall: Christian Wallumrød Ensemble. Tidligere versjoner av ensemblet har tidligere gitt ut fem kritikerroste album på ECM i perioden 2001 til 2012. I tillegg til å danne en rød tråd med fortiden representerer de syv nye komposisjonene på «Kurzsam and Fulger» en ytterligere foredling av Wallumrøds metoder: en tydeligere nedskjæring av overflødig materiale for å skape en mer transparent og sparsommelig stil. Wallumrøds bakgrunn i både jazz og kirkemusikk, og hans varierte musikalske interesser – fra tidlig polyfoni til John Cage og techno – skinner gjennom. Samtidig finner man her en ny og strengere estetikk der det tynnslitte begrepet ’less is more’ faktisk er meningsfull. Det er som om de begrensede midlene kompenseres av en stor porsjon fantasi. Wallumrøds dristige sammenstilling av lyd og lange strekk med stillhet kombineres på mesterlig vis – og resultatet er unikt vakker og original musikk. Christian Wallumrød Ensemble fortsetter trofast å forsyne oss med interessante og givende lytteropplevelser.

Les mer

Den prisbelønnede norske komponisten, pianisten og bandlederen Christian Wallumrød følger opp sine to tidligere utgivelser på Hubro med et nytt album fra sitt hovedprosjekt siden tidlig 2000-tall: Christian Wallumrød Ensemble. Tidligere versjoner av ensemblet har tidligere gitt ut fem kritikerroste album på ECM i perioden 2001 til 2012.

Ensemblet

Selv om denne versjonen ensemblet er redusert til fem medlemmer, skaper utøvernes dobling og tredobling av instrumentene, og deres mangfoldige lydskapende prosesser (blåse, suge, slå, skrape, etc.), et lydbilde som i kunne ha tilhørt et mye større orkester. Med akustiske effekter kan ensemblet etterligne elektronisk prosessering med forbausende nøyaktighet. Og som alle som har sett en konsert med prosjektet vil kunne skrive under på, dette er et ensemble der alle medlemmene bidrar så sterkt med å fargelegge sluttresultatet at de virkeligeheten er medskapere av musikken. Wallumrød spiller både piano og harmonium; Eivind Lønning, trompet; Espen Reinertsen, saksofon; Tove Törngren, cello og den virtuose perkusjonisten Per Oddvar Johansen spiller trommer. Komposisjonene varierer i lengde, fra de to minutter lange miniatyrene ’Fulgsam’ og ’Klafferas’ til den nærmest episke ’Arpsam’ (11’05’’). Stilistisk beveger albumet seg fra det svimlende kinetiske til det helt statiske – intenst meditativt, intrikat musikk som er som skapt for å belønne tålmodig lytting.

Givende lytteropplevelser

Ensemblets unike kvaliteter kommer godt frem allerede i åpningssporet ’Haksong’, som tidligere er utgitt i en soloversjon på «Pianokammer». Galopperende rytmikk maner fram bilder av et prærielandskap, forsterket av de forsiktige lydene av det som kan være mennesker som roper og hoier. Som for å undergrave de fengende, nærmest pop-vennlige, repetisjonene i melodien og blåsernes messing- og rørharmonier, brytes musikken ned i en rekke eksperimentelle glissando, som om slutten på Beatles’ ’A Day In The Life’ skulle vært arrangert for kvintett. Det er en nydelig, modig låt som tydelig viser Wallumrøds beherskelse av ulike musikalske registre og hans evne til å blande de sammen til personlig musikk. Christian Wallumrød Ensemble fortsetter trofast å forsyne oss med interessante og givende lytteropplevelser.

Christian Wallumrød |Christian Wallumrød Ensemble |Eivind Lønning |Espen Reinertsen |Per Oddvar Johansen |Tove Törngren

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662025732

Katalognummer: HUBROCD2573

Priskategori : CD