• HUBROCD2522.jpg
  • DSC_0005.JPG
  • DSC_0038.JPG

1982 + BJ Cole

BJ COLE, NILS ØKLAND, ØYVIND SKARBØ, SIGBJØRN APELAND: 09:03 · 04:22 · 03:43 · 01:06 · 05:21 · 02:57 · 04:00 ·mer… 02:59

1982 = Nils Økland, fiddle, Hardanger fiddle, viola d'amore · Sigbjørn Apeland, harmonium · Øyvind Skarbø, drums · BJ Cole, pedal steel guitar

På sitt tredje album siden 2009 har 1982 invitert med seg en gjest; den engelske pedal steel gitaristen BJ Cole.

kr 139

Clear selection

Improvisert mestermøte Den uklassifierbare improvisasjonstrioen 1982 bestående av Nils Økland på hardingfele og fiolin, Sigbjørn Apeland på harmonium og Øyvind Skarbø på trommer har to kritikerroste album bak seg. På sitt tredje album siden 2009 har de invitert med seg en gjest; den engelske pedal steel gitaristen BJ Cole. BJ Cole må kunne kalles en levende legende. Han har vært aktiv som musiker siden tidlig på søttitallet innen en rekke sjangere; fra pop og rock, til jazz og mer eksperimentell musikk. Merittlisten hans er mildt sagt både tung og imponerende. Han har spilt på album og turnéer med Sting, T. Rex, Bjørk, Emmylou Harris, Elton John, Iggy Pop, REM, Brian Eno, Luke Vibert, David Sylvian, Roy Harper og tallrike andre. 1982 hadde med jevne mellomrom og over lenger tid, snakket om at det hadde vært spennende å utvide gruppen med en gjest. Både for å utvikle seg som band, og for å teste nytt terreng. Nils Økland foreslo BJ Cole. De hadde tilfeldigvis spilt sammen et par år tidligere på initiativ fra BBC 3 Late Junction programleder Fiona Talkington.

Les mer

Den uklassifierbare improvisasjonstrioen 1982 bestående av Nils Økland på hardingfele og fiolin, Sigbjørn Apeland på harmonium og Øyvind Skarbø på trommer har to kritikerroste album bak seg. På sitt tredje album siden 2009 har de invitert med seg en gjest; den engelske pedal steel gitaristen BJ Cole.

Første møte

1982 hadde med jevne mellomrom og over lenger tid, snakket om at det hadde vært spennende å utvide gruppen med en gjest. Både for å utvikle seg som band, og for å teste nytt terreng. Nils Økland foreslo BJ Cole. De hadde tilfeldigvis spilt sammen et par år tidligere på initiativ fra BBC 3 Late Junction programleder Fiona Talkington. ”Dette syns vi var et godt, og ikke minst uvanlig valg,” sier trommeslager og produsent Øyvind Skarbø. Uten å ha spilt sammen tidligere gikk de fire, etter en liten lunsj, i Grieghallen studio og gjorde innspillinger en hel dag. Alle musikerne var plassert i samme rom – på samme måte som på 1982 sine tidligere album. ”Vi hadde aldri spilt sammen tidligere, og jeg hadde heller aldri møtt ham. Hovedsaklig improviserte vi helt fritt i noen timer. Innimellom testet vi mer konkrete ting, f.eks en spesiell felestemming, eller vi gjorde et helt spor basert på ein idé noen tilfeldigvis støtte på i et av de mer frie strekkene.” BJ Cole bringer en ny klanglig dimensjon inn i 1982 sin musikk, og lydlandskap spiller kanskje en større rolle på dette albumet enn på tidligere album, men først og fremst er dette spennende musikk solid forankret midt mellom mange ulike sjangere.

Om 1982

Felespiller Nils Økland kommer fra folkemusikken og er internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil. Han har gitt ut soloalbum på ECM og Rune Grammofon til fantastiske kritikker, og var i flere år medlem av Christian Wallumrød Ensemble. Sigbjørn Apeland spiller kirkeorgel og harmonium, og innehar Norges eneste doktorgrad i etnomusikologi. Han er kjent for å operere i grenseland mellom folkemusikk, kirkemusikk og improvisatorisk musikk, og har spilt med bl.a. Håkon Kornstad, John Stevens, folkesangerne Åsne Valland Nordli, Berit Opheim Versto og Agnes Buen Garnås, elektronikainnovatørene Alog og støyduoen Golden Serenades. Trommeslager Øyvind Skarbø har studert med Terje Isungset, i tillegg til studiereiser til Nigeria og Cuba. Han spiller for tiden med Bly de Blyant, BMX og Håkon Kornstad. Albumet er innspilt og mikset i Grieghallen sammen med tekniker Davide Bertolini.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662025220

Katalognummer: HUBROCD2522

Priskategori : CD