• Svadilja_cover_3000x3000_ (1)
  • Hans Fredrik Jacobsen_Fotocred_ Audun Strype (1)

SVADILJA – Hans Fredrik Jacobsen

I skogen · Skrømt · Nøkken danser (trad e. Marius Nytrøen) · Vidde · Kom mai / Vil du koma til Rinden (W.A. Mozart / trad e. Eivind Groven) · Gull i munn · Gammal krok · Grom · Isterviepipa (trad e. Marius Nytrøen) · Intro Svadiljamer…
· Svadilja (trad e. Ingeborg Hansen) · Outro Svadilja · Kyrja (trad e. Marit Holmen) · Kvivlemøyane (trad e. Eivind Groven) · På tvers · Intro Molldur · Molldur · Outro Molldur · Intro Kuvisa · Kuvisa (trad e. Berit Vang Moen / Tone Hulbækmo)

Hans Fredrik Jacobsen (Seljefløyte)

Ekte seljefløyte spilt inn i ekte omgivelser!

kr 234

Den innflytelsesrike og allsidige folkemusikeren Hans Fredrik Jacobsen er kjent for sin beherskelse av mange instrumenter, blant annet fløyter av ulike typer, gitar, saksofon, torader, sekkepipe og oud. Når multi-instrumentalisten nå skal gi ut sin 5. soloplate har han konsentrert seg kun om ett instrument, et av de enkleste og et som alle kan lage selv, nemlig seljefløyte. Vel, strengt tatt så dreier det seg om sju stykker med forskjellig lengde, og dermed i ulike tonearter, for å skape en viss variasjon. Hans Fredrik har så klart spikket alle fløytene selv.

Les mer

«Noe av det fineste jeg vet om her i verden er å spikke seljefløyte. Det er et fast rituale hver vår, når naturen våkner til nytt liv, fargene åpenbarer seg, sevja stiger i trærne, fuglene synger og verden blir et bedre sted å være. Når selja svar går jeg i seljeskog og lager seljefløyte på gammelmåten, som det har vært gjort i uminnelige tider, både her i Norge og andre steder. Å få til en god fløyte er ren lykke. Av og til i slike stunder, når skogen bugner av saftgrønn og sevjemjuk selje, tenker jeg at dette burde alle gjøre, det er nok å ta av, og det er helt gratis.» – Hans Fredrik Jacobsen.

For å skape den riktige atmosfæren er opptaket gjort på Krokskogen i løpet av et par vakre, stille solskinnsdager i månedsskiftet mai/juni i 2021, og Audun Strype har lydfestet det hele. Musikken du hører består av noen tradisjonelle seljefløyteslåtter, men stort sett Jacobsens egne komposisjoner eller bearbeidelser av tradisjonelt materiale. Det er også mye improvisasjon, både rytmisk og fri rytmisk, og iblant med elementer og fraseringer som skiller seg fra det vi er vant til å høre på seljefløyte. Noen låter er helt nykomponerte, noen ble laget i farta og på stedet under innspillingen, og noen finnes i andre utgaver på andre innspillinger. Det som uansett er nytt er at alt sammen spilles på ekte og fersk seljefløyte, akkompagnert av fugler, insekter og skogens sus!

«Stillheten under opptakene gjorde at fuglene og insektene kom godt frem sammen med seljefløytene. Det var vidunderlig å spille sammen med dem! De var ikke like aktive hele tiden, men av og til hadde jeg en tydelig og god følelse av at de responderte på det jeg spilte, noe som var utrolig inspirerende og rørende. Og jeg responderte så godt jeg kunne på det de sang! En av Norges fremste eksperter på fuglesang, Helge Kvam, har hørt gjennom opptakene for å fastslå hvilke fugler som er så vakkert til stede. Han kom frem til at det er 21 arter representert! De var alle med på å gjøre dagene på Krokskogen til en sterk og uforglemmelig opplevelse!» – Hans Fredrik Jacobsen.

Hans Fredrik Jacobsen er en norsk folkemusiker, artist og komponist, mest kjent for sitt lange samarbeid med ektefellen Tone Hulbækmo, og med grupper som Kalenda Maya, Secret Garden (Eurovision 1995) og Hulbækmo & Jacobsen familieorkester. Jacobsen har med Svadilja gitt ut 5 soloplater. De fire første var JóL (Via music, 1998), Vind (Heilo, 2004), Trå dansen (Heilo, 2013) og den spellemannominerte plata Øre (Heilo, 2019). I tillegg har han gitt ut Langt nord i skogen (KKV, 1987 – Spellemannprisen i 1988) med Tone Hulbækmo, Himalaya Blues (Heilo, 2004) med Knut Reiersrud og Varja, Seljefløyta (Heilo, 1997) med Steinar Ofsdal og Hallgrim Berg, På Snei (ta:lik, 2017) med Hulbækmo & Jacobsen Familieorkester, og 3 album sammen med middelaldergruppa Kalenda Maya; Renaissance and medieval music (Simax 1985 – Spellemannprisen i 1985), Norse ballads (KKV 1989) og Pilegrimsreiser (KKV 1997). Attpåtil medvirker Hans Fredrik som gjestemusiker og solist på drøyt 100 album med artister som Sissel Kyrkjebø, Sondre Bratland, Elisabeth Andreassen, Henning Sommero, Secret Garden og Annbjørg Lien, for å nevne noen. Han har også samarbeidet med poeter som Erik Bye, Haldis Moren Vesaas, Ove Røsbak og Ola Jonsmoen.

 

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662073924

Katalognummer: HCD7392

Priskategori : CD