I jolo – Jul på gamlemåten

EILERT M. HÆGELAND, TRAD. : STEVPOSTLUDIUM, EIVIND GROVEN, TRAD. : MED KLOKKER OG HUV, TRAD. : I JOLO · DET GAMLE JOLEVERSET · JOLEDRYKKSTEV · JUL I GAMLESTUGO · HELLELITI · TOMTEHALLINGEN · HAUGEBONDEN · HAUGEBUDJEN · NO Æ' DÅ JOLI AU ·mer… DEI FREALAUSE MENN · AGNUS DEI (Lyrics: Hulda Garborg) · JULEKVELDEN · ET BARN ER FØDT I BETLEHEM (All arrangements: Eilert M. Hægeland, Alf Tveit, Øyonn Groven Myhren)

Øyonn Groven Myhren: vocal, willow flute Eilert M. Hægeland: harmonium, pipe organ Alf Tveit: Hardanger fiddle

‘I Jolo’ gir et unikt innblikk i en viktig høytid og viser hvilke ulike elementer som har påvirket vår feiring av julen.

kr 139

Jul på gamlemåten

Utgivelsen ble av flere kritikere løftet frem som årets mest originale julealbum og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her er julestev, trollviser, salmer, legendeviser og slåtter side om side. De ulike bidragene gir et helhetlig inntrykk av hvilke tradisjoner som har vært formet den norske julefeiringen slik vi kjenner den i dag. I jolo er bygget opp som en gammeldags julaften der vi får innblikk i lauginga, det rituelle badet før julemåltidet, drikketradisjoner og oskereia (åsgårdsreia) der gjenferd og trollskap herjet seg gjennom gårdene. Salmene har en plass i denne sammenhengens som trøst og beskyttelse og understreker den glidende overgangen mellom hedenske og kristne tradisjoner. I jolo gir et unikt innblikk i en viktig høytid og viser hvilke ulike elementer som har påvirket vår feiring av julen. I jolo er basert på en kirkekonsert som ble gjort for Rikskonsertene i 1994.

Les mer

I jolo – jul på gamlemåten.

Gamle tradisjoner

CDen er komponert som en gammeldags julaften. Et vers skildrer “lauginga” – det rituelle badet før de satte seg til bords; et par stev minner oss om tradisjonen med å sette drikkehorn på julebordet. Tidligere trodde folk julekvelden og julenatta var den farligste tiden på året. Dersom en ikke tok sine forholdsregler, kunne en risikere det verste. På I jolo får vi blant annet høre den dramatiske middelalderballaden om Helleliti som ble røvet av trollene en julenatt, og salmer som “Et lidet barn så lystelig” og “Et barn er født i Betlehe m”. Salmene har nok vært folk til stor trøst, med tanke på hvor farefull de mente jula var før i tida. Og enda mye mer musikk!

Medvirkende

Øyonn Groven Myhren har lenge blitt regnet som en av våre fremste folkesangere. Hun står i en særstilling blant unge norske kvedere med sin flere hundreår gamle familietradisjon. Øyonn har vunnet Landskappleiken i vokal folkemusikk to ganger – senest i 1998. På I jolo spiller hun seljefløyte i tillegg til å synge.

Eilert M. Hægeland, organist og komponist, en ettertraktet akkompagnatør som har samarbeidet med flere av våre fremste musikere uavhengig av genre. Han har stor erfaring med akkompagnering og arrangering av folkemusikk. På I jolo spiller han pipeorgel og harmonium på folkemusikkvis.

Alf Tveit er en velrenommert hardingfelespelemann med en kongepokal og to seire fra Landskappleiken bak seg. Han har arbeidet som distriktsmusiker i Telemark gjennom en årrekke, og vunnet stort ry for sitt friske slåttespill. På I jolo spiller han på oppstilte og nedstilte hardingfeler.

Gjester på plata er Knut og Ole Åstad Bråten – et ungt langeleikspillende tvillingpar som imponerer med sitt kreative spill. Her kan høres de på langeleik og lyre.

Til sist…

– Hva er forresten bakgrunnen for at jula ringes inn? Hvorfor skjøt, eller endatil skreik og “huva” de jula inn der hvor de ikke kunne høre kirkeklokkene? I jolo gir deg svaret…

Alf Tveit |Eilert M. Hægeland |Eivind Groven |Hallvard Kvåle |Ole Aastad Bråten |Øyonn Groven Myhren |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662071463

Katalognummer: HCD7146

Priskategori : CD