Fyrsta morginn – Music for Voluspá – Tokso

ANNE HYTTA: Ár alda · Hvíta tré · Fer∂in nor∂an · Fyrir sól · Sorgartími · Grenjan∂i · Sólganga · Fer∂in annat sinn · Sólarseta · Sortnar sól · Vindheim vi∂an · BIJAN CHEMIRANI: Innsláttr · SIGRUN ENG: Sinnimer… mána

Tokso: Anne Hytta, hardanger fiddle · Kelly Thoma, lyra · Eleonore Billy, nyckelharpa · Sigrun Eng, cello · and Bijan Chemirani, percussion, zarb · Jo Skaansar, double bass

– Voluspá gir meg ilinger nedover ryggraden. [Anne Hytta]

kr 139

Sjanger: Traditional

Ny musikk av 1000 år gammelt dikt.

Anne Hytta og ensemblet Tokso har laget musikk til det gamle norrøne visjonsdiktet Voluspá. Diktet skildrer en vakker verden som rives i stykker av destruktive krefter. Kanskje resonnerer det tusen år gamle diktet litt mer med vår samtid enn vi skulle ønske.
Det er duket for store kontraster når den internasjonale folk-strykekvartetten Tokso slipper ny CD inspirert av Voluspá. En streng av stille kraft vibrerer gjennom Toksos nye utgivelse, hvor musikken omfavner frykten, desperasjonen og mørket. Men like mye er musikken fylt av kjærlighet, undring og håp for den vakre jorda vi deler.

Les mer

Anne Hytta og ensemblet Tokso har laget musikk til det gamle norrøne visjonsdiktet Voluspá. Diktet skildrer en vakker verden som rives i stykker av destruktive krefter. Kanskje resonnerer det tusen år gamle diktet litt mer med vår samtid enn vi skulle ønske.

– Voluspá gir meg ilinger nedover ryggraden. Bak de korte, direkte setningene ligger en hel verden av historie og bilder som skapes forbi ordene hos leseren. Diktet kan gi meg samme fornemmelse som når jeg har sterke musikalske opplevelser – jeg blir koblet til følelser forbi ordene. Da kjennes det veldig naturlig å skape musikk, sier Anne Hytta, som har skrevet musikken på albumet Fyrsta morginn.
Diktet går fra harmoni og balanse til den totale ødeleggelse, men ender i et håp.
– Jeg synes Voluspá kan være ubehagelig å lese, fordi diktet beskriver en ødeleggelse som det er lett å se paralleller til i vår egen samtid, men først og fremst synes jeg de vakre bildene av verdens skapelse bærer en varme full av glede og god energi. Det håper jeg musikken også kan illustrere, sier Hytta.

Medlemmene i Tokso har fotfeste i tradisjonsmusikkens smidige melodilinjer, og spiller folkeinstrumenter som setter hele 54 strenger i sving. I september er det 10 år siden kvartetten Tokso møttes første gang, så utgivelsen og turneen markerer også et jubileum. Historien om den utradisjonelle strykekvartetten startet høsten 2008, da Anne Hytta ble spurt om å sette sammen et nytt prosjekt til Melafestivalen i Oslo, og hun kontaktet Eng, Billy og Thoma, som hun kjente fra ulike sammenhenger. Alle ønsket heldigvis å være med, og Tokso ble en kvartett som tross medlemmenes ulike musikalske og geografiske tilhørighet, umiddelbart fant tonen sammen.

Tonen har de holdt fast ved, og opp gjennom årene har de spilt konserter i Norge, Frankrike og på Kreta. Første album, Tokso, ble utgitt i 2011, Cor Amant ble sluppet i 2014, og i år kommer altså Fyrsta morginn på Heilo/Grappa musikkforlag. På denne utgivelsen er de forsterket av bassist Jo Skaansar og perkusjonist Bijan Chemirani, som bidrar med groove, og gir Tokso et enda rikere lydbilde.

Anne Hytta |Eleonore Billy |Jo Skaansar |Kelly Thoma |Sigrun Eng |Tokso

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662073313

Katalognummer: HCD7331

Priskategori : CD