• FFF_3000px
  • Folk fra Follo_photo_Terje Johansen._Metaworx

Folk fra Follo – Marianne Tomasgård & Åsmund Reistad


1. Wals fra Johannes Nielsen Schodbergs notebok

2. Springdans fra Vaaler

3. Brudedandsen fra gammel Tid i Aurskog
4. Masurka i moll etter Hans Borgersen

mer…
5. Halling fra Hobøl etter Christian Haslerud

6. Reinlender fra Idd

7. Galopp fra Enebakk etter Christian Mærli

8. Springdans fra Asker

9. Paalsdans etter Hans Nielsen Balterud og Til sæters, en visetone etter Ole C. Bjerke
10. Mestertyven Arve Brakars halling
11. Springdans fra Hobøl etter Christian Haslerud
12. Gånglåt fra Smaalenene

MARIANNE TOMASGÅRD: Fele - ÅSMUND REISTAD: diverse gitarer, mandola og kontrabass

Felespiller Marianne Tomasgård og gitarist Åsmund Reistad byr på svingende og dansbar folkemusikk med sin nye plate Folk fra Follo. Gjennom flere år har duoen spesialisert seg på å tolke gamle notenedtegnelser fra bygdene i Østfold og Akershus, og på denne utgivelsen gir de to musikerne oss et innblikk i den flotte og spennende, men nesten glemte dansemusikken herfra. Folkemusikk fra Østfold og Akershus har aldri før blitt foreviget på plate, noe som gjør denne utgivelsen til en sjelden, unik og ikke minst viktig vare.

kr 139

Felespiller Marianne Tomasgård og gitarist Åsmund Reistad byr på svingende og dansbar folkemusikk med sin nye plate Folk fra Follo. Gjennom flere år har duoen spesialisert seg på å tolke gamle notenedtegnelser fra bygdene i Østfold og Akershus, og på denne utgivelsen gir de to musikerne oss et innblikk i den flotte og spennende, men nesten glemte dansemusikken herfra. Folkemusikken fra Østfold og Akershus er foreviget på plate et fåtall ganger, noe som gjør denne utgivelsen til en sjelden, unik og ikke minst viktig vare.

Les mer

Folk fra Follo formidler en lokal kulturarv som ikke mange kjenner til. I regioner der spellemannstradisjonene har hatt sterk status, har slåttene gjerne blitt videreført muntlig gjennom generasjoner. Dette har i mindre grad foregått i Østfold og Akershus. I tillegg finnes det relativt få lydopptak av spellemenn herfra. Heldigvis fantes det noen notekyndige musikere som i sin samtid så at de gamle slåttene var i ferd med å forsvinne, og foreviget dem ved å skrive dem ned på noter (ca. mellom 1750 og 1960). Slåttene som blir presentert på dette albumet er hentet fra slike gamle notebøker og de tilhørte spellemenn som Hans Borgersen, Hans Nielsen Balterud og Johannes Nielsen Schodsberg, og innsamlere som Anders Heyerdahl, Ludvig Mathias Lindemann og Christian Haslerud. 

Selv om både Østfold og Akershus deler folkemusikkens tradisjonelle kriterier i stor grad, rommer den også mer. Det har i denne regionen eksistert et mangfold hvor både bondesamfunn, sjøfart, militærvesen og industri har levd side om side i flere hundre år, noe som nok har påvirket danse- og musikktradisjonene. Gjennom spellemannsbøkene får vi et innblikk i hva folk danset til før i tiden, både i de øvre sosiale sjikt og de lavere. Overklassen på 1700-tallet danset gjerne menuett som et viktig ledd i sin dannelse, mens bygdefolket på sin side danset springdans og runddanser på gressmatta eller hjemme i stua. Selv om samfunnet besto av sosiale ulikheter, så hadde folk likevel noe viktig til felles: Gleden av å danse!

På flere av slåttene har Folk fra Follo tatt seg noen kunstneriske friheter i forhold til både dansepraksis, tempo og rytme. På andre har de forsøkt å være tro mot et mer dansbart stilideal. Dette resulterer i at de både evner å formidle lokale folkemusikktradisjoner, samtidig som de skaper noe helt nytt, her og nå. 

Marianne Tomasgård er født og oppvokst i Nannestad. Hun var en av frontpersonene i det kvinnelige spelemannslaget Honndalstausene, som turnerte i inn- og utland og spilte inn flere album. Hun har de siste ti årene jobbet aktivt med å grave fram og formidle folkemusikktradisjonene fra Akershus og Østfold. Dette arbeidet har ført til at hun i dag jobber som fagkonsulent for folkemusikk ved Østfold musikkråd og Akershus musikkråd. Åsmund Reistad er født og oppvokst i Bærum, og oppdaget den norske folkemusikken først i voksen alder. Han har siden vært involvert i en rekke folkemusikkprosjekter, bl.a. Trispann, Aasmund Nordstoga, Fimbul og Bredbeint. Sammen ønsker de med denne utgivelsen å få hjembygdenes folkemusikktradisjon ut av gamle notebøker og blåse liv i dem igjen.

Åsmund Reistad

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662073757

Katalognummer: HCD7375

Priskategori : CD