Kupp

RUNARSTRENG – Kirsten Bråten Berg

PEDER J. MYKLEBUST: FOR GUDS FOLK ER HVILEN, TRAD. : FAREMOEN · SORDØLEN · BESTELANDEN (Lyrics: Paal-Helge Haugen) · HOMSLIEN · KOM HEIM · Å AT JEG KUNNE · STEVJING · STEVJING · STEVJING · STEVDUETT · KIVLEMØYANE ETTER MULLAR-GUTEN /mer… GAMLESTEV · RAMMESLÅTTAR / LITI KJERSTI · MARIT HJUKSE · RUNAR VISA · HJERKI HAUKELAND / ADAMSVISA (All arrangements: Kirsten Bråten Berg, Hallvard T. Bjørgum)

Kirsten Bråten Berg: vocal · Hallvard T. Bjørgum: Hardanger fiddle, viola, vocal

– To store setesdøler. [Østlendingen]

Opprinnelig pris var: kr 139.Nåværende pris er: kr 90.

Musikkarven fra Setesdal

Kirsten Bråten Berg og Hallvard T. Bjørgum har vært samarbeidspartnere gjennom mange år og samarbeidet har resultert i en rekke innspillinger og opptredener. Den etterlengtede utgivelsen av Runarstreng markerer disse 25 årene med samarbeid og hedrer den norske folkemusikken som er sentral i de to musikernes liv og virke.

Bråten Berg og Bjørgum har ofte samarbeidet med musikere fra forskjellige musikksjangere og har arbeidet innenfor ulike musikalske stiler og uttrykk. Med Runarstreng vender de tilbake til den norske folkemusikken og de formidler dette tradisjonelle materialet med en beundringsverdig dyktighet og kjærlighet.

Repertoaret er hovedsaklig hentet fra Setesdal og går rett i kjernen av folkemusikkens tradisjoner. Her finner vi drivende slåtter, ballader, stev og salmer, alle presentert med utfyllende informasjon om opphav og overlevering. Lokale forskjeller i sangmåter og spillestiler får plass i fremførelsen og i bruken av ulike typer feler og munnharper. Også kvedingen tar opp i seg disse variasjonene. På Runarstreng får vi dessuten for første gang på plate høre Bjørgum kvede, både alene og i duett med Bråten Berg.

Platen er spilt inn på Sylvartun i Setesdal. Bjørgums familie har siden begynnelsen av 1960-tallet bygget opp dette kultur- og håndverkssenteret og stedet er blitt sentralt for videreføringen og utviklingen av den norske folkemusikkarven.

Les mer

Kirsten Bråten Berg og Hallvard T. Bjørgum – lukkelege etter 25 år…

To tradisjonsberarar

Både Kirsten og Hallvard har i mange år samarbeidd med musikarar frå andre sjangrar enn folkemusikken. Denne gongen vender dei "heim" igjen og framstår som tradisjonsberarar med inderleg kjærleik til folkemusikken i Setesdal. Ulike feler, bratsj, munnhorper og kveding. For fyrste gong står Hallvard også fram som stevkvedar, ei side han tidlegare berre har synt i sosiale samvær. Ei plate med desse to har vore etterspurt i mange år. Plata er innspela på Sylvartun i Setesdal.

Lillebjørn Nilsen om Runarstreng: Tonenes uovervinnelige krefter

"Orfevs, sangeren fra Thrakia, kunne bevege selveste dødsguden Hades med sin musikk. Han ville bringe sin elskede Evrydike tilbake blant de levende. Dette motivet finner vi igjen over hele verden. I sagn og i folkeviser. Villemann spiller så vakkert på sin harpe at han vender strømmen, og Magnhild er fri. Ved tonenes uovervinnelige krefter.

«Valdemann spana sin runarstreng
han manar dei møyar or dvaleseng»

“Overalt hvor jeg har oppholdt meg i verden, har jeg hatt med meg noe norsk folkemusikk å høre på. Og svært ofte har både Hallvard T. Bjørgum og Kirsten Bråten Berg vært representert i denne lille reisenisten. For meg er folkemusikken kildevannet jeg alltid må søke tilbake til. Men jeg vet at det vannet som er i bevegelse er det friskeste og det mest velsmakende. Jeg vil helst unngå det stillestående. Det livløse. Musikken som Hallvard og Kirsten byr på her er rennende klukkende vann. Men det er og et samspill av ulike kast, flere strømmer som løper sammen og blir noe mektigere. Her er både det fossende ville og de mere stillfarende, mørke og gåtefulle vannspeil. Alt i bevegelse. Fra evige, rene og tidløse kilder."

Lillebjørn Nilsen

Hallvard T. Bjørgum |Kirsten Bråten Berg |Peder J. Myklebust |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662041572

Katalognummer: GRCD4157

Priskategori : CD