En hyllest til Alf Prøysen
Arven etter Prøysen
2014 er og blir et spesielt år i Norges-historia. Det er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov og gikk fra å være en del av den dansk-norske "helstat" til en union med Sverige. I den unionen fikk Norge status som egen stat, men hadde felles konge med Sverige. Resten er som det heter – historie.
Hundre år seinere, på Rudshøgda i Ringsaker, nærmere bestemt den 23. juli 1914, skjedde det noe som også skulle vise seg å få historiske konsekvenser – Alf Prøysen blei født. Forfatteren og visedikteren skulle, fram til han la ned penna for godt og stemma stilna den 23. november 1970, sette et preg på oss alle som ikke kan sammenliknes med noen andres. Også etter hans bortgang, og for stadig nye generasjoner, har Alf Prøysen og hans diktning betydd enormt mye og Maj Britt har vært og er en viktig videreformidler av arva etter Prøysen.
Prøysens univers
Maj Britt, født på Østre Toten 14 år før Prøysen gikk bort, har hatt et tett og nært forhold til Prøysen helt siden hun var bitte liten. Fra hun hørte stemma hans på Barnetimen for de minste på "Sparegrisen" og etter fjernsynets innmarsj på Toten på 60-tallett. Der fikk hun "møte" Prøysen og Anne-Cath. Vestly sammen og siden har Prøysens univers vært en viktig del av Maj Britt. Over alt – hjemme, på skolen, i koret, på radio og på tv – fantes det biter av Alf Prøysens univers. Nå er det ikke slik lenger og er det opp til Maj Britt vil hun gjerne bidra til å løfte fram igjen denne unike skatten til nye generasjoner. Dette er nemlig en del av kulturarva vår som vi ikke har råd til å miste. Veldig mange av de minste kjenner ikke de aller mest kjente Prøysen-sangene, og det har Maj Britt brukt mye av karriera si til å gjøre noe med.
Helt siden Maj Britt debuterte som skuespiller på Det Norske Teatret i 1988 i suksessforestillinga "Så seile vi på Mjøsa", har hun vært en Prøysen-ambassadør. Der blei hun kjent med Prøysen igjen som voksen og nysgjerrigheten blei vekka på nytt.
Trilogi med Maj Britts Prøysen-tolkninger
Så langt i Maj Britts karriere har det blitt tre plater eller cder basert på Prøysens skatter. Først kom "Kjærtegn" i 1992. Maj Britt hadde funnet "ukjente" Prøysen-tekster i "Prøysens samlede verker" på biblioteket og Geir Holmsen hadde skrevet melodier til dem, men før Maj Britt turte å gi det ut satte hun seg på toget til Nittedal, aldri så lite nervøs. Hun ville nemlig høre hva Else Prøysen, enka etter Alf, syntes om det de hadde gjort. Else likte det og mente at det ville Alf gjort også! Geir hadde funnet tonen i tekstene – det vemodige, det såre, men samtidg det humoristiske og "Kjærtegn" gikk sin seiersgang landet rundt.
I 2013 var Maj Britt på Prøysenfestivalen med familieorkesteret med dattera Daniela og mannen Geir – på sjølveste Prøysenstua på Ringsaker. Der kom de aller mest ihuga Prøysen-tilhengerne bort og lurte på hvor det var mulig å få tak i platene. Med denne samlinga er det altså mulig å få høre alle de tre utgivelsene samla for første gang. Denne trilogien med Maj Britts Prøysen-tolkninger markerer nok et jubileum – dette er nemlig hennes cd nummer 20 totalt.
To svært viktige hendelser for Norge og nordmenn markeres i 2014. Vi roper like godt hurra for både Norge og Alf Prøysen.
Tor Hammerø – januar 2014
For intervjuavtaler, spørsmål, bilder eller ytterligere informasjon, kontakt:
Atle Bøckmann, 91538717 / 22201899, atle@indianer.nu
Glenn Larsen, 95036062 / 22201899, glenn@indianer.nu