Alfred Janson

Alfred Janson (1937 – 2019) begynte å spille trekkspill i 12-årsalderen, fikk klaverundervisning av sin mor, og debuterte som klassisk pianist i 1962. Han utviklet tidlig en interesse for jazz, og fra slutten av 1950-årene samarbeidet han tett med blant andre Nora Brockstedt som hennes akkompagnatør. Etter sin klaverdebut har han som komponist beveget seg innom flere sjangre og har i stor grad inkludert jazzelementer i sine verker, selv når han skriver innen den internasjonale modernismens rammer. Jansons mangfoldige virke…

Sorter etter:

Alfred Janson (1937 – 2019) begynte å spille trekkspill i 12-årsalderen, fikk klaverundervisning av sin mor, og debuterte som klassisk pianist i 1962. Han utviklet tidlig en interesse for jazz, og fra slutten av 1950-årene samarbeidet han tett med blant andre Nora Brockstedt som hennes akkompagnatør. Etter sin klaverdebut har han som komponist beveget seg innom flere sjangre og har i stor grad inkludert jazzelementer i sine verker, selv når han skriver innen den internasjonale modernismens rammer.

Jansons mangfoldige virke som komponist og utøvende musiker, på tvers av ulike sjangre og stilarter, har gjort han til en sentral skikkelse i norsk musikkliv siden 1960-årene og en nyskaper innen det nordiske musikkmiljøet. Hans orkesterverk Nasjonalsang, bestilt av foreningen Ny Musikk, fikk både Kritikerprisen og prisen for årets verk.

Juni 2019