ITAKA – Bendik Hofseth

BENDIK HOFSETH: LILLEBROR · VI SEILER AVSTED · ITAKA · ISOLE DEI GALLI · EN UFRIVILLIG HELT · HA DET BRA · LIPARI · MANHATTAN · RUSTNING · LILLE SPEIL ·mer… STOREBROR

Bendik Hofseth, saxophone · Håvard Gimse, piano · Øystein Birkeland, cello · Hallgrim Bratberg, guitar · Jacob Young, guitar · Mats Eilertsen, bass · Paolo Vinaccia, percussion · Ray Phiri, vocal · Nana Vasconcelos, vocal · Jan Bang, lyder

Et sted mellom jazz og visepop søker en dempet Bendik Hofseth å trekke noe innovativt drømmende ut av genre han behersker til fulle.

kr 139

En musikalsk hjemreise

I følge Homer er Itaka navnet på den greske øya Odysseus lengter hjem til etter krigen i Troja. Ved denne gjenkomsten oppstår problemer. Her begynner historien rundt Bendik Hofset sin nye plate Itaka.

”Itaka og Odysseus har vært utgangspunkt for en musikalsk reise; forhåpentligvis hjemover mot den enkle og personlige musikken og teksten; utenfor genrenes tvangstrøyer. Jeg har vispet det sammen med de jeg anser for å være knippe av mine favorittmusikere av idag. Jeg er veldig takknemlig for alt de bidrar med her.”
Håvard Gimse: klaver, Ray Phiri: vokal, Jacob Young: gitar, Hallgrim Brattberg: gitar, Mats Eilertsen: bass, Paolo Vinaccia: perkusjon, Øystein Birkeland: cello, Nana Vasconcelos: perkusjon, Jan Bang: samples/lyder.

Les mer

I følge Homér, er Itaka navnet på den greske øya Odysseus var konge over, og den øya han lengtet hjem til etter krigen i Troja. Ved hjemkomsten oppstår problemer. Her begynner historien rundt Bendik Hofseth sin nye plate Itaka.

Fra Lørenskog til New York

Bendik Hofseth vokste opp i en stille gate på Lørenskog, og i barndommen ble musikken et tanke-loft som ga flukt til tanker og lengsler, et laboratorium som ga en smak av følelser som enda ikke var smakt på i nærmiljøet. Etter mange år med øving på saxofon, studier i musikkvitenskap og komposisjon, og free-lance spilling på si, fikk han i 1987 tilbud om jobb i «Steps Ahead», det legendariske jazzbandet fra New York, USA. Han tok over etter Michael Brecker som saxofonist, turnerte verden over flere ganger og gjorde 2 innspillinger: "NYC" og "Yin-Yang". Bendik ble boende fem år i Amerika, og arbeidet som free-lance musiker i toppsjiktet. Hans første solo-cd kom ut i denne tiden: «IX».

Bendik om å være hjemme i Norge igjen

I 1992 kom Bendik Hofseth tilbake til Norge. Odysseus’ problemer knyttes til nettopp hjemkomsten: hvordan overbevise sin familie og venner om at det virkelig er han som er kommet hjem? Hvordan gjenskape seg selv? Hvordan gi seg selv til kjenne?

‘Hjemmet er ikke noe komplisert sted, det er jo et begrep som vi alle benytter og har forestillinger knyttet til. Men, reisen hjem kan være komplisert og distraherende. Man endres av sine erfaringer underveis. For hvem sliter ikke med å få det store offentlige rom til å stemme overens med det lille og personlige? Hvordan oppnår man en organisk balanse mellom inntrykk og uttrykk? Det å komme tilbake, inn over den kunstneriske dørstokken, integrere sine opplevelser og bagasje med sitt enkle og intime selv, er en stor og ny utfordring hver gang. I alle fall for meg. Det er her jeg må skape.’

Suksess på mange musikalske fronter

Bendik Hofseth har flere ganger solist med symfoniorkester og store besetninger (bla. Oslo Filharmoniske Orkester, Filharmonien i Bergen, Trondheim Symfoniorkester, og Køln Big Band, i spesialskrevne verker. Han har deltatt på en Innspilling med Bjørn Kruses "Saxophone Concerto", utgitt på Aurora. I tillegg til dette har han hatt en stor og aktiv karriere som freelance-musiker. John McLaughlin, D’Gary, Hariprasad Chaurasia, Misja Alperin, Django Bates, Andy Summers, Sixun, Tony Levin, Arild Andersen, Rickie Lee Jones, Helge Iberg og Bjørn Eidsvåg er bare noen av mange kollaboratører. Han har arbeidet som plateprodusent, bl.a. for Jan Eggum og Kenneth Sivertsen. Som komponist, bandleder og sanger er det kommet seks fonogrammer under eget navn: "IX" og "Amuse yourself" (SONY), "Metamorfoser" , "Planets, Rivers and IKEA", "Colours" (VERVE / POLYGRAM) og "Smilets Historie". Han har også gjort store arbeider innen teater, film og ballet.

Hofseth har sin egen kammermusikkfestival på sommeren i gamlebyen i Fredrikstad. Her samles klassiske utøvere og jazzmusikere for å spille nyere musikk, ofte egenkomponert. Hofseth har også vært en av initiativtakere bak konsertserien "Cos-kos", samt kulturhusnettverkets serie "I levande Live".
Det er mye som ikke har gått galt.

”Itaka og Odysseus har vært utgangspunkt for en musikalsk reise, forhåpentligvis hjemover mot den enkle musikken og teksten; mot et personlig og intimt uttrykk; mot et ønsket fristed utenfor genrenes tvangstrøyer. Derfor blandes utøvere fra forskjellig hold, og ulike stilistiske grep anvendes for å tøye populær-musikkens muligheter en smule. Så har jeg vispet det sammen med uvurderlig hjelp av de jeg anser for å være et knippe av mine favorittmusikere av idag. Jeg er veldig takknemlig for alt det de bidrar med her. ”

Bendik Hofseth |Hallgrim Bratberg |Håvard Gimse |Jacob Young |Jan Bang |Mats Eilertsen |Nana Vasconcelos |Øystein Birkeland |Paolo Vinaccia |Ray Phiri

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662042111

Katalognummer: GRCD4211

Priskategori : CD