Eva Knardahl – Eva Knardahl

EDVARD GRIEG: Ballade in G minor · FRÉDÉRIC CHOPIN: Impromptu no. 1 in A flat major, op. 29 · Nocturne no. 5 in F sharp major, op. 15 no. 2 · Mazurka no. 15 in C major, op. 24 no. 2 · DOMENICO SCARLATTI: Sonata in D major, K. 33 · Sonatamore… in G major, K. 13 · EDVARD GRIEG: Lyric Pieces III, op. 43 · HALFDAN KJERULF: Fruhlingslied, op. 28 no. 5 · CHRISTIAN SINDING: Fruhlingsrauschen/Rustle of Spring, op. 32 no. 3 · SERGEI RACHMANINOV: Rhapsody on a Theme of Paganini, op. 43

Eva Knardahl, piano · Mariss Jansons, conductor · Oslo Philharmonic Orchestra

– Klaverets dronning. Eva Knardahl var utvilsomt den største pianisten i sin generasjon. (Kjell Hillveg / Dagsavisen)

kr 139

Eva Knardahl – et musikalsk fyrverkeri.

Eva Knardahl var en av de mest markante utøvere i etterkrigstidens musikkliv, og var den første professoren i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Hun sa klart fra om sine meninger og var høyt aktet blant både kollegaer og elever, og hadde en bred apell. Allerede ved debuten vakte hun umiddelbar oppsikt, elleve år gammel, da hun fremførte tre klaverkonserter. Hun gjorde talløse TV-opptredner, både i klassisk repertoar men også i andre genre; boogie-woogie med Vazelina husker nok de fleste som så det.

På denne flotte utgivelsen fra NRKs arkiver hører vi perlende Scarlatti-spill, ettertenksom Chopin, dyptfølt Grieg og ikke minst et fantastisk konsertopptak med Oslo Filharmoniske Orkester og Mariss Jansons i Rachmaninovs Variasjoner over et tema av Paganini. Gjennomgående imponerer Knardahls sangbare tone og saftige akkorder, hun kunne som få andre få et piano til å klinge.

More

Eva Knardahl – radioopptak av et musikalsk fyrverkeri.

For flere generasjoner nordmenn var Eva Knardahls navn synonymt med fargesprakende klaverspill og et smittende humør. Hun etterlot seg flere plateinnspillinger, blant annet var hun den første som spilte inn Griegs komplette klavermusikk. Men det var på konserter over det ganske land og i radio- eller tv-studio hun virkelig nådde ut til det norske folk.

USA

I 1947 flyttet Eva Knardahl til USA. Hun var 20 år gammel og allerede en kjent utøver i Norge, de skandinaviske land og Frankrike. Knardahl bodde og virket i Minneapolis helt fram til 1965, blant annet som orkesterpianist i Minnesota Symphony Orchestra. Der utviklet det seg også en tradisjon hvor Knardal var solist i Griegs klaverkonsert hver 17. mai. Da dirigenten Karsten Andersen turnerte i USA med Bergen Filarmoniske Orkester, overtalte han Eva Knardahl til å komme tilbake til Norge – nå var mulighetene for en solistkarriere mye bedre i Norge enn de hadde vært rett etter krigen.

Norsk musikkliv

Eva Knardahl vendte altså tilbake til Norge og erobret den musikalske arenaen i hjemlandet med storm. Hun hadde et enormt repertoar, en læringskapasitet utover det vanlige og et musikalsk temperament som gjorde henne til en meget attraktiv. Hun var solist med samtlige orkestre i landet, ga hyppige solokonserter og virket også som kammermusiker og akkompagnatør. Hun var engasjert i å få nyere musikk fram til publikum, og framførte verker av Klaus Egge, Magne Amdahl, Sverre Jordan og mange flere, i tillegg til at hun gjerne spilte det klassiske repertoaret med stort overskudd og sterk musikalsk vilje.

Pedagogen

I 1984 ble Eva Knardahl den første professoren i kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Hun samlet instrumentalister og sangere, spilte med dem og bidro til å organisere konserter, og var veldig opptatt av å gi kommende musikere nødvendig podieerfaring. Hennes styrke lå i repertoarbredden, evnen til å inspirere, hengivenheten til faget, og et brennende ønske om at alle måtte lykkes. Derfor var hun ikke en læremester som fulgte tilmålt tid, og både studenter og kolleger fikk henvendelser fra henne gjennom hele uken, dagen og kveldene. Det var faget som var viktig, og dyktighet kunne bare fremelskes ved et ustoppelig og stadig vedvarende arbeid.

Etter ti år som professor og i det året hun rundet 67, besluttet hun å trekke seg tilbake. Hun opprettholdt en viss aktivitet som utøver, bl.a var hun på turne med Den Norske Nasjonalballett i 1996. Etterhvert følte hun og ga uttrykk for at hun hadde gjort sitt. Eva Knardahl døde i september 2006 et godt halvår før hun ville ha fylt 80 år.

Christian Sinding |Domenico Scarlatti |Edvard Grieg |Eva Knardahl |Frédéric Chopin |Halfdan Kjerulf |Mariss Jansons |Oslo Philharmonic Orchestra |Sergei Rachmaninov

Release date:

EAN : 7033662018314

Cat.No.: PSC1831

Priskategori : CD