• ODINCD9553.jpg
  • ODINCD9553_inlay.jpg

Masqualero – remastered

Masqualero (Wayne Shorter) · Fortere (Jon Balke/Tore Brunborg) · Delete (Jon Balke) · Til Radka (Arild Andersen) · Wallen, Wallen!/Helsinki Song (Nils Petter Molvær/Jon Balke) · Rememberance (Nils Petter Molvær) · Aural Exciter (Nils Pettermer… Molvær) · Ved Fossen (Tore Brunborg) · Den Hemmelige (Arild Andersen) · Nyl (Jon Balke) · Sinki Song (Jon Balke) · Not Yet (Jon Balke) · Off Balance (Jon Balke) · Drifter (Jon Balke) ·

Masqualero: Arild Andersen, bass · Jon Christensen, drums · Jon Balke, keyboards · Tore Brunborg, saxophone · Nils Petter Molvær, trumpet

Gitt ut til unison kritikerjubel og mottagelse av Spellemannpris har Masqualeros debutalbum blitt stående som et av de viktigste albumene innen norsk jazzhistorie.

kr 139

Clear selection

En moderne og sterkt overskuddspreget klassiker Den norske supergruppen Masqualeros debutalbum fra 1983 er en moderne klassiker i norsk jazzhistorie. Nå slippes albumet i ny utgave på CD og 180 g LP, med remastret lyd og innsiktsfulle liner-notes skrevet av Terje Mosnes. Kvintetten Masqualero var et møte mellom to generasjoner norske jazzmusikere, og var gjennom hele 1980-tallet ett av norsk jazz’ sterkeste internasjonale kort. Gruppens debutalbum ble spilt inn over tre dager: To dager med opptak, én med mixing og Jan Erik Kongshaug ved spakene i Talent Studio. Der og da spilte de inn de åtte originallåtene som sammen med Shorters tittelspor utgjør repertoaret på LP’en «Masqualero». De fem originallåtene som er bonusmateriale på CD-versjonen som kom i 1996 skriver seg også fra disse tre studiodagene. Det er et sterkt overskuddspreget album, med høy temperatur i henvendelsen. Da «Masqualero» ble utgitt høsten 1983, ble albumet møtt med ganske unison kritikerjubel, og ble belønnet med Spellemannpris som årets beste jazzplate. Seinere skulle Masqualero hente hente hjem ytterligere to Spellemannpriser, for «Bande à Part» (ECM/1986) og «Re-enter» (ECM/1991).

More

Den norske supergruppen Masqualeros debutalbum fra 1983 er en moderne klassiker i norsk jazzhistorie. Nå slippes albumet i ny utgave på CD og 180g LP, med remastret lyd og innsiktsfulle liner-notes skrevet av Terje Mosnes.

Fra trio til kvintett

Han hadde riktig nok ingen trio klar, men pianisten Jon Balke og trommeslagere Jon Christensen, to musikere han hadde spilt mye med gjennom årene, var begge klar for en triojobb da han spurte dem. Balke (f. 1955), pianist fra 1974 til 1976 i den første Arild Andersen Quartet, var i gang med en variert solokarriere; Christensen (f. 1943) og Andersen var samspilt helt fra siste del av 60-tallet i mange sammenhenger, med Karin Krog, Jan Garbarek og Radka Toneffs grupper som de mest kjente, så det ville ikke kreve all verdens øvetid å få sammen et klubbsett. Christensen kom imidlertid med et forslag. Hva om de utvidet trioen til kvintett? Han hadde nylig spilt en klubbjobb i Oslo med de to unge og raskt stigende stjerneskuddene Tore Brunborg og Nils Petter Molvær (begge f. 1960), og var blitt såpass imponert at han kunne tenke seg å gjenta suksessen. På konsertdagen, underveis til Kongsberg i Andersens folkevognbuss, satt den splitter nye ad hoc-kvintetten og hørte på en kassett som Andersen hadde fått av en bekjent: Miles Davis Quintet i Juan-les-Pins 1969. Låta de lyttet til, og planket etter beste evne den kvelden, var Wayne Shorters «Masqualero». Resten er historie. Kongsberg-jobben ble den første i en lang rekke for et band som raskt ble en norsk og skandinavisk publikumsfavoritt.

Norsk og skandinavisk publikumsfavoritt

Albumet ble spilt inn over tre dager: To dager med opptak, én med mixing og Jan Erik Kongshaug ved spakene i Talent Studio. Der og da spilte de inn de åtte originallåtene som sammen med Shorters tittelspor utgjør repertoaret på LP’en «Masqualero». De fem originallåtene som er bonusmateriale på CD-versjonen som kom i 1996 skriver seg også fra disse tre studiodagene. Det er et sterkt overskuddspreget album, med høy temperatur i henvendelsen. Etter debutplaten på ODIN gikk de videre til ECM og ga ut ytterligere tre album mellom 1986 og 1991. Da «Masqualero» ble utgitt høsten 1983, ble albumet møtt med ganske unison kritikerjubel, og ble belønnet med Spellemannpris som årets beste jazzplate. Seinere skulle Masqualero hente hente hjem ytterligere to Spellemannpriser, for «Bande à Part» (ECM/1986) og «Re-enter» (ECM/1991).

Om re-utgivelsen

Remastret av Jan Erik Kongshaug og Arild Andersen i Rainbow Studio. Laquer til LP utgaven er kuttet hos SST i Tyskland. 180 g vinyl. LP utgaven har samme låtutvalg og låtrekkefølge som original-LP´en fra 1983. CD utgaven skiller seg fra 1996 utgaven med at bonussporene er flyttet til slutten av CD´en, og ikke er blandet inn i den originale låtrekkefølgen. Liner-notes: Terje Mosnes.

Utgivelsesdato: 08.07.2016

EAN : 7033662095537

Katalognummer: ODINCD9553

Priskategori : CD