Siri Nilsen: Skyggebokser – Siri Nilsen

SIRI NILSEN: Klar · Det som reparerer alt · Arbeid · Blikk som speiler havet · Skyggebokser · La det gå · Utenatt · JENS CARELIUS KROGSVEEN, ØYVIND RØSRUD GUNDERSEN: Passasjer · Jeg lover · Dennemer… gangen

SIRI NILSEN, vocal, acoustic guitar, electric guitar, percussion, synth, piano, dulcimer. ØYVIND RØSRUD GUNDERSEN, synth, percussion, electric guitar, vocal, dulcimer, bass, piano. JENS CARELIUS, acoustic guitar, acoustic 12-string guitar, classic guitar, electric guitar, vocal, drums, bass. THOMAS GALLATIN, drums, pump organ, choir. MARIUS SIMONSEN, drums. JØRN TORE EGSETH, organ. HAYDEN POWELL, trumpet. ERIK JOHANNESEN, trombone. ANDRÉ ROLIGHETEN, clarinet, bassclarinet, saxophone.

Tre år etter gjennombruddet slipper Siri Nilsen nå tredjeplata «Skyggebokser».

kr 139

Clear selection

Siri Nilsen følger opp suksessen Tre år etter gjennombruddet slipper Siri Nilsen nå tredjeplata «Skyggebokser». Tittelen spiller på temaer hun stadig vender tilbake til; dobbeltheten i å leve et liv man ikke føler seg til stede i, følelsen av å måtte slåss med ulike sider av seg selv, og av å på samme tid dras mot det skjøre og det rå. 7. november er det konsert på Rockefeller, og allerede 2. oktober arrangerer Wimp lyttefest med forhåndslytting, intervjuer og live-chat med Siri Nilsen. 2007 var året Siri Nilsen scenedebuterte. Bare et år senere ble hun tildelt Grappas debutantpris, som førte til innspillingen av det tospråklige debutalbumet «Vi som ser i mørket» (2009). To år etter kom oppfølgeren «Alle snakker sant». Albumet havnet på flere årsbestelister, lå på VG-lista i tre måneder og ga Siri en Spellemann-nominasjon for beste kvinnelige artist, i tillegg til Tekstforfatterfondets Lyspunktpris (2012), Oslo bys kunstnerpris (2013) og Prøysenprisen 2013. Det ble også sluppet i Storbritannia. Som sist er albumet spilt inn med Øyvind Røsrud Gundersen og Jens Carelius som produsenter. Men selv om mannskapet er det samme, vil alle som har hørt Nilsens tidligere plater merke at noe også er annerledes. Lydbildet er større, fyldigere, bygget ut med trommer, bass, skarp elgitar og flere lag instrumenter. Førstesingelen «Jeg lover» løsnet idet ideen om å legge på programmerte beats dukket opp. På «Arbeid» har hun samplet to av farens låter fra 70-tallet. Ukulelen, som lenge har vært Siris varemerke, er nesten ikke å høre – selv om mange av låtene er blitt til på den. Noe av årsaken er å finne i selve låtene, som Siri beskriver som voksnere, mørkere, og ikke like egnet til den søte lyden av det lille strengeinstrumentet. En annen grunn har vært innspillingsprosessen. Der «Alle snakker sant» ble til etter grundige forberedelser og under streng kontroll av en hovedperson med ferdigutviklede ideer, stilte Siri nå langt mindre beredt. Hun var mer åpen for innfall og innspill, nok til at hun for første gang endte med å skrive i samarbeid andre: Musikken til både «Passasjer», «Jeg lover» og «Denne gangen» er helt eller delvis blitt til mellom de tre i studio. Albumet slippes både på CD og i en 180g LP versjon.

Les mer

Tre år etter gjennombruddet slipper Siri Nilsen nå tredjeplata «Skyggebokser». Tittelen spiller på temaer hun stadig vender tilbake til; dobbeltheten i å leve et liv man ikke føler seg til stede i, følelsen av å måtte slåss med ulike sider av seg selv, og av å på samme tid dras mot det skjøre og det rå. 7. november er det konsert på Rockefeller, og allerede 2. oktober arrangerer Wimp lyttefest med forhåndslytting, intervjuer og live-chat med Siri Nilsen.

Ingen selvfølge

Det var ingen selvfølge at det skulle komme noen ny plate. Rett etter utgivelsen av «Alle snakker sant» ble Siri mamma, og hvordan hun skulle kombinere den nye tilværelsen med artistlivet, klarte hun ikke se for seg. Men så lot ikke sangene seg stoppe. «Jeg klarte ikke helt å slutte å skrive. Jeg hadde så mye som bobla, som jeg hadde lyst til å fortelle om. Livet var mer intenst enn noensinne, og jeg hadde veldig, veldig lyst til å manifestere det i musikk. Det er jo sånn jeg dealer med ting og uttrykker meg.» Da plateselskapet lurte på om ikke hun hadde materiale til en ny plate, var derfor svaret «ja». Problemet var bare at det ikke var helt sant. Ideene var der, men de var langt fra ferdige. For å komme i havn dro Siri og familien utenlands, der far skulle ha permisjon og mor skrive låter. Det skjedde ikke. Vel hjemme i Norge, derimot, innhentet av hverdagen og med dårlig tid til innspilling, kom sangene strømmende. Som sist er albumet spilt inn med Øyvind Røsrud Gundersen og Jens Carelius som produsenter. Men selv om mannskapet er det samme, vil alle som har hørt Nilsens tidligere plater merke at noe også er annerledes. Lydbildet er større, fyldigere, bygget ut med trommer, bass, skarp elgitar og flere lag instrumenter. Førstesingelen «Jeg lover» løsnet idet ideen om å legge på programmerte beats dukket opp. På «Arbeid» har hun samplet to av farens låter fra 70-tallet. Ukulelen, som lenge har vært Siris varemerke, er nesten ikke å høre – selv om mange av låtene er blitt til på den.

Mørkere

Noe av årsaken er å finne i selve låtene, som Siri beskriver som voksnere, mørkere, og ikke like egnet til den søte lyden av det lille strengeinstrumentet. En annen grunn har vært innspillingsprosessen. Der «Alle snakker sant» ble til etter grundige forberedelser og under streng kontroll av en hovedperson med ferdigutviklede ideer, stilte Siri nå langt mindre beredt. Hun var mer åpen for innfall og innspill, nok til at hun for første gang endte med å skrive i samarbeid andre: Musikken til både «Passasjer», «Jeg lover» og «Denne gangen» er helt eller delvis blitt til mellom de tre i studio.

Om Siri Nilsen

Siri Nilsen (f. 1985) er en visepopmusiker, sanger og låtskriver fra Oslo. Som datter av visesangerne Lillebjørn og Shari Nilsen vokste hun opp omgitt av musikk; likevel var det ikke musiker, men ballettdanser hun skulle bli. Det var først i 20-årsalderen Siri innså at dansetalentet ikke strakk til for å formidle historiene hun ønsket, og at løsningen kanskje heller lå i den enorme, hemmelige permen med komposisjoner hun hadde samlet seg siden tidlig i tenårene. Den spede starten med opptredener på lokale cafeer åpnet øynene for at det var mulig å lage og fremføre musikk uten noe stort, profesjonelt apparat. Og etter å ha kjent på følelsen av å dele sangene sine med verden, var det ingen vei tilbake. Albumet slippes både på CD og i en 180g LP versjon.

André Roligheten |Erik Johannesen |Hayden Powell |Helge Nysted |Jens Carelius Krogsveen |Kaja Fjellberg Pettersen |Kristian Berg |Marius Simonsen |Øyvind Røsrud Gundersen |Siri Nilsen |Thomas Gallatin

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662044443

Katalognummer: GRCD4444

Priskategori : CD