Langt sakte tog – Levi Henriksen

LEVI HENRIKSEN: Jeg har lært meg å se toget gå · Arbeidsliv · Kongsvinger · Skrømtet av din småbybrud · Faller faller · LEVI HENRIKSEN, THOMAS MÅRUD: (Få hjertet mitt til å slå i) Charlie Watts sin takt · Til desember · Kom og ak medmer… meg i kveld Mari · Uten deg er jorda flat · Om hundre år · (Vi to blir som) bensin på bål · Langt sakte tog

Levi Henriksen, Thomas Mårud, Morten Andreassen, Finn Lilleseth

– Forfatteren og bandet hans har levert sitt mest helhetlige – og beste – album. [5 Dagbladet]

kr 139

Sjanger: Rock

Nytt album fra Levi Henriksen og Thomas Mårud

Få ting er mer myteomspunnet og besunget i rock, country- og bluemusikken enn toget. Toget som tar deg av sted, toget som tar deg hjem, toget som setter livet ditt i bevegelse selv om du ofte ikke kommer deg lenger bort enn tilbake. Og mens mange av de klassiske temaene fra rockemusikken i 2012 har noe lett datert over seg, er toget fortsatt tidløst. Så lenge det finnes folk som plukker opp gitarer, vil det alltid finnes sanger om tog og den dragningen det har på folk som ønsker seg et helt annet sted. På Levi Henriksen og Thomas Måruds fjerde plate «Langt sakte tog» er toget den røde tråden. Med seg har de backingmusikere fra Bra landsens folk, og nettopp dette bandnavnet – hentet fra en novelle av dronningen av sørstatsgotikk, Flannery O’Connor – sier mye om innstillingen på dette albumet når det gjelder å skrive tekster og tenke musikk. Plata er spilt inn på Varalden Samfunnshus på Finnskogen, og som flere av The Band og Rolling Stones sine utgivelser, søker den å dyrke det å gå i et slags kunstnerisk eksil, å meisle ut rockemusikk som tydelig er preget av omgivelsene og måten den ble spilt inn på.

More

Det går et langt sakte tog gjennom livet – Levi Henriksen og Thomas Måruds fjerde album.

Toget som en rød tråd

På Levi Henriksen og Thomas Måruds fjerde plate «Langt sakte tog» er toget den røde tråden. Fra åpningssporet «Jeg har lært meg å se toget gå» der hovedpersonen har gjort den dyrkjøpte erfaringen at det er fullt mulig å reise seg til fant, til det avsluttende tittelsporet der toget blir brukt som en religiøs metafor. For det er nå engang slik at når det gjelder tog, så er det ikke alltid viktigst å vite når toget går, det er vel så vesentlig å vite hvor det skal. «Langt sakte tog» er den andre plata der Henriksen og Mårud har med seg sine backingmusikere i Bra Landsens Folk, og nettopp navnet på dette bandet – hentet fra en novelle skrevet av dronningen av sørstatsgotikk, Flannery O’Connor – sier mye om innstillingen på dette albumet både når det gjelder å skrive tekster og tenke musikk.

Kunstnerisk eksil

Plata er spilt inn på Varalden Samfunnshus på Finnskogen, og som flere av The Band og Rolling Stones sine utgivelser, søker den å dyrke det å gå i et slags kunstnerisk eksil, til å meisle ut rockemusikk som tydelig er preget av omgivelsene og måten den ble spilt inn på. De forskjellige sangene er alle forsøkt unnfanget i den klassiske måten å tenke rock, slik det var den gang musikk kunne være morsom samtidig som den likevel kunne bety noe. Inspirasjonen fra 70-tallet og en felles forkjærlighet for sørstatsrock kan anes svevende over sanger som «Faller, faller» og «Til desember. På «Langt sakte tog» er det også klart for en aldri så liten verdenspremiere for Henriksen og Mårud. «Uten deg er jorda flat» er nemlig første gang på sju år der de to har steget ut av sin vante roller når det gjelder hvem som skriver tekst og hvem som skriver melodi. Resultatet er blitt en av de mest radiovennlige låtene de to har skrevet så langt.

Med jernbanen som hav

Levi Henriksen, Thomas Mårud og Bra Landsens Folk har sin base i Kongsvinger, og liker spøkefullt å kalle sin egen musikk for stasjonsbyrock og påstår hardnakket at de alle snakker stasjonsbynorsk. Og med det mener de kanskje å si at de bekjenner seg til den særegne rastløsheten som legger seg i folk som vokser opp langs jernbaneskinnene, og siden Kongsvinger ligger i et av landets to fylker uten egen kystlinje, ser bandet rett og slett på jernbanen som sitt hav.

Anders Hunstad |Botan Rønhovde |Erik Johannessen |Finn Lilleseth |Karen Therese Ugelvik |Lars-Erik Westby |Levi Henriksen |Morten Andreassen |Ola Welo |Peder Øiseth |Thomas Mårud

Utgivelsesdato: 01.06.2012

EAN : 7033662044054

Katalognummer: GRCD4405

Priskategori : CD