ÅRE – Bukkene Bruse

EGIL JOHANSEN: HØSTKVELD, EIVIND GROVEN: HALLING-JORÅNN, INGVAR BØHN: BENDIK OG ÅROLILJA, STEINAR OFSDAL: TORDIS, TRAD. : NORAFJØLLS · THE FAIR HAIRED CHILD · OLAV HØLJESEN · O VIS GUD · HAUGELÅT · SYNG I STILLE MORGONSTUNDER (Lyricsmer…: Elias Blix) · FENTA · HØLJE PLASSEN · THE FOGGY DEW

Bukkene Bruse: Arve Moen Bergset, Annbjørg Lien, Steinar Ofsdal · Kåre Nordstoga, Bjørn Ole Rasch

– En rein fest å lytte til! [Arild Rønsen / Puls]

kr 139

Spellemannsnominert oppfølger

ÅRE er Bukkene Bruses andre utgivelse og fikk i likhet med debutalbumet Bukkene Bruse høye terningkast og rosende omtaler. ÅRE ble dessuten nominert til Spellemannprisen i kategorien Folkemusikk/Gammaldans.

Bukkene Bruse ble raskt kjent som en av de viktigste formidlerne av norsk folkemusikk da de ga ut debutalbumet. Med Åre viderefører de dette arbeidet og har hentet frem både kjente og mindre kjente låter fra ulike tider. Her finner vi toner med røtter helt tilbake til 1100-tallet, slik som ”Norafjølls” og ”Bendik og Årolilja” der Annbjørg Liens og Steinar Ofsdals instrumentale bidrag ledes av Arve Moen Bergsets nydelige kveding. Også religiøse toner har fått plass, slik som ”Syng i stille morgonstunder” med tekst av Elias Blix. I tillegg er to tradisjonelle irske låter er med: ”The Fair Haired Child” og ”The Foggy Dew” som begge er nydelig fremført og som viser slektskapet mellom norske og irske folketoner.

I tillegg til det tradisjonelle materialet finner vi nyere låter, deriblant Ofsdals olje-halling ”Tordis”, Eivind Grovens ”Halling-Jorånn” og ”Høstkveld” som er komponert av jazzperkusjonist Egil ”Bop” Johansen. Repertoaret viser variasjonen i den norske folkemusikkens ulike stiler og uttrykk og de tre utøverne henter særegenheter fra deres forskjellige regionale bakgrunner.

De aller fleste låtene har tangentbidrag fra Bjørn Ole Rasch eller Kåre Nordstoga, noe som fører til en modernisering av uttrykket. Denne moderniseringen gjør imidlertid ikke ÅRE til en lettvekter av en folkemusikkplate: her er det sterkt fokus på tradisjoner og det elektroniske bidraget finner sin naturlige plass i lydbildet.

Bukkene Bruses andre album er vart og vakkert, vilt og frodig. Samspillet er drivende godt og arrangementene er friske og originale. Samklangen av flere instrumenter, slik som fele og munnharpe, gir utgivelsen særpreg og skiller seg fra mer typiske og solistiske folkemusikkutgivelser. CD-heftet gir kort bakgrunnsinformasjon om hver av låtene og fordyper både forståelsen og gleden av de utvalgte låtene. Åre kan sees som en miniatyrinnføring i den norske folkemusikalske kulturarven og er en flott innfallsport for videre utforskning av genren.

Les mer

Bukkene Bruse: ambassadører for norsk folkemusikk

Sterk oppfølger

Åre inneholder såvel tradisjonsstoff som eget, nyskrevet materiale; vart og vakkert, vilt og voldsomt! Linjene trekkes videre fra den første platen, men plate to gjenspeiler den musikalske utvikling de tre har gjennomgått. På ÅRE finnes toner med røtter tilbake til 1100-tallet, slik som “Norafjølls” etter mesterspelemannen Torleiv H. Bjørgum og “Bendik og Årolilja” – den Kostelige Perle (M.B. Landstad). Men også nykomponert musikk som “Tordis” og “Høstkveld”. Tangentspiller Bjørn Ole Rasch og organist Kåre Nordstoga er med på laget, og under lydmann Ingar Helgesens kyndige hånd har det blitt musikk som nærmest spruter ut av høyttalerne.

Folkemusikk til folket!

I de siste årene har mye skjedd for de omflakkende musikerne. Året før OL på Lillehammer reiste de rundt i tre verdensdeler sammen med de andre OL-musikerne, under vinterlekene spilte de så harpiksen skvatt på Lillehammer og sist høst representerte de Norge under Godals offisielle besøk i Kina. De har opptrådt for lek og lærd, høy og lav, og har til gangs levd opp til sitt ønske om å bringe folkemusikken dit folket er. De tre er også aktive utøvere på hvert sitt hold. Trioen har eksistert siden 1989. Den første plata kom i 1993.

Bjørn Ole Rasch |Bukkene Bruse |Egil Johansen |Eivind Groven |Ingvar Bøhn |Kåre Nordstoga |Steinar Ofsdal |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662041008

Katalognummer: GRCD4100

Priskategori : CD