Strålende nordisk samarbeid: Stemmenes skygge med Kirsten Bråten Berg, Lena Willemark og Marilyn Mazur.
Nordiske middelalderballader
Norges fremste ambassadør for tradisjonsmusikk, Kirsten Bråten Berg, utgjør sammen med Sveriges Lena Willemark to av nordens mest etablerte utøvere av vokal folkemusikk. Når de i tillegg får med seg ditto perkusjonist fra Danmark, Marilyn Mazur, er resultatet en CD-plate som sprenger langt flere grenser enn de geografiske. Stemmenes skygge bygger på nordiske middelalderballader, og det intense forholdet mellom motsetninger preger denne reisen i toner, stemninger, og de fleste folkemusikalske taktarter. Platen er innspilt i Sun Studio i København, august 2003, med Asle Karstad som produsent, og med teknisk innblanding fra både Bjarne Hansen og Jan Erik Kongshaug.
Strålende nordisk samarbeid
Lena og Kirsten har vært nære venner i snart 15 år, og har samarbeidet om flere kurs og mange konserter. Etterhvert har ønsket om et felles prosjekt basert på to stemmer vokst fram. «Stemmenes skygge» oppsto og utviklet seg fra felles arv og tradisjoner. Alvdalsdialekten og Setesdalsdialekten har ennå mye gammelnordisk i seg. Nordiske stev og ballader fra middelalderen ble deres prosjekt, rikt krydret og fargelagt av Marilyns kraftfulle spill. Et tilfeldig møte med Ingrid Lorentzen ble avgjørende; Hun ville så gjerne danse til middelalderballader! Stemmenes skygge ble en forestilling om mystikk og lengsel, kjærlighet og undertrykte følelser. En dans om livet, til ballader og stev om livets store spørsmål.
Om de medvirkende
KIRSTEN BRÅTEN BERG, født i Arendal i 1950, er først og fremst kjent for sin unike kveding, men hun har også egen sylvsmie i Setesdalen der hun har bodd siden 1973. I løpet av årene har hun medvirket til å presentere tradisjonsmusikk i nye sammenhenger, men har også vært en nøkkelperson i prosessen med å utvikle og formidle den lokale musikalske arven. Hun vant Landskappleiken i 1987, vunnet Spellemannsprisen flere ganger, turnert både i Norge og utlandet uttallige ganger, og har gitt ut en lang rekke CD-plater. Hun har samarbeidet med blant annet Hallvard T. Bjørgum og Arild Andersen, men har også jobbet på tvers av landegrenser: blant annet med skandinaviske og afrikanske prosjekter. Bråten Berg har gjort en enorm innsats for å fremme folkemusikk både her til lands, og i resten av verden, og minner oss på at folkemusikk er skapt på tvers av språk og kultur.
MARILYN MAZUR ble født i New York i 1955, men har bodd i Danmark siden hun var seks år gammel. Hennes musikalske karriere preges av et stort mangfold. Som pianist og komponist startet hun sitt første band, Zirenes, i 1973, og har medvirket i mange andre besetninger etter det. Marilyn har jobbet med en stor mengde forskjellige musikere av stor internasjonal klasse, og innenfor mange ulike sjangre, men har utviklet sin helt spesielle måte å kommunisere musikk på. Siden 1991 har Mazur vært fast medlem i Jan Garbarek Group, og bortsett fra å turnere med den og med sine egne prosjekter, er hun aktiv komponist.
LENA WILLEMARK er en av Sveriges mest anerkjente fortolkere av tradisjonell folkemusikk. Hun er født i den lille landsbyen Evertsberg i 1960, og arven fra folkemusikken ligger dypt forankret i musikken hennes. Hennes møte med jazz på slutten av 70-tallet ved Royal college of music i Stockholm førte til en sammensmeltning av disse to distinkte stilartene, og dette gjør henne til en helt unik artist idag. Sammen med Ale Möller i Nordan-prosjektet, mottok hun i 1994 både svensk Grammy og den tyske Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Etter plate med Frifot på anerkjente ECM Records, medvirkning på et stort antall kritikerroste plater, en mengde opptredener i radio og på TV, har Willemark rukket å bli en anerkjent og hyllet musiker/sanger av verdensklasse.