Gamle toner fra en streng og toner fra stemmen synger ut i en ny tid. Den kretser seg mellom fjord og fjell, i gamle og unge sjeler som blir fristet til å danse. Inn i ørene som lytter, inn i fingrene som griper etter strengen. La slåttene synge inn i deg og ut i kroppen – nyt!
Et omfattende slåtterepertoar
Slåtterepertoaret i fylket er stort og i 2012 gav Novus forlag ut «Feleverket bind 5, Møre og Romsdal – slåtter for vanlig fele». I dette bokverket er alt av springar-, marsj- og hallingslåtter som er blitt funnet på eldre opptak i arkivene representert. Fra blant annet dette store notematerialet har Folkemusikkarkivet i samarbeid med utøverne plukket ut slåtter som er lite brukt og som vi ønsker skal fenge danserne og spelemennene.
De fremste folkemusikerne fra Møre og Romsdal
Til å formidle slåttetradisjonen har Folkemusikkarkivet fått med seg åtte av de fremste folkemusikerne fra Møre og Romsdal. De representerer lokale tradisjoner fra store deler av fylket, fra nord til sør. Vi nevner: Jorun Marie Kvernberg (fele), Britt Elise Skram (fele), Knut Ivar Bøe (trekkspill), Ingunn Linge Valldal (fele), Torgeir Leivdal (fele), Unni Boksasp (sang), Øystein Sandbukt (gitar) og Gro Kjelleberg Solli (sang).
25-års jubileum
Arbeidet med CD-en ble startet som en del av feiringen av Folkemusikkarkivet for Møre og Romsdal sine første 25 år (2015). Et år som resulterte i et nytt notehefte «Alle tre frampå golva», kursserien «FOLKtema», festkonserten «Fole te folkemusikk» og CD-en «Syngjaren».
Det er plateslipp under Fylkeskappleiken for Møre og Romsdal 9. april i Surnadal.