Lillebjørn Nilsen

Lillebjørn Nilsen er en markant skikkelse i norsk musikkliv og har utmerket seg som en svært populær artist. Siden debuten med Tilbake i 1971 har Nilsen blitt et velkjent navn nasjonalt og internasjonalt og han regnes som en av de fremste representantene for nordisk visekunst. Han har turnert i flere land og har mottatt hele fem Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av de svært suksessfulle gruppene Ballade! og Gitarkameratene. Nilsen er i tillegg blitt hedret med en rekke…

Sorter etter:

Lillebjørn Nilsen er en markant skikkelse i norsk musikkliv og har utmerket seg som en svært populær artist. Siden debuten med Tilbake i 1971 har Nilsen blitt et velkjent navn nasjonalt og internasjonalt og han regnes som en av de fremste representantene for nordisk visekunst. Han har turnert i flere land og har mottatt hele fem Spellemannpriser, både som soloartist og som medlem av de svært suksessfulle gruppene Ballade! og Gitarkameratene. Nilsen er i tillegg blitt hedret med en rekke andre priser. Det er spesielt som soloartist at Nilsen har forsynt den norske offentligheten med en mengde klassikere. Hans fengende melodier og nære tekster appellerer til et stort publikum og sangene er blitt en del av den norske kulturarven. Nilsens musikk er særpreget av den vellykkede foreningen av visesjangeren og folkemusikk, og hans interesse for folkemusikk har mye av æren for at den har nådd et større publikum. I tillegg har hans norske tekster styrket det norske språkets status i musikkbransjen.

Nilsen har flere vise- og gitarbøker på samvittigheten. Hans rolle som nasjonal trubadur ble særlig tydelig med utgivelsen av hans gitarlærebok Lillebjørns Gitarbok (1973). Boken er utkommet i et samlet opplag på mer enn 170 000 eksemplarer, det høyeste opplag for noen musikkpedagogisk lærebok eller visebok i Norge noensinne. I 1996 ble artistens usedvanlig rikholdige solokarriere oppsummert på CD-samlingen 40 spor. Samlingens 40 innspillinger fra årene 1973 til 1993 befestet Nilsens posisjon som en ledende figur i musikk-Norge. De siste årene har han bidratt på flere utgivelser, blant annet på ulike hyllestalbum og visesamlinger. Sommeren 2008 varmet han opp for Leonard Cohen på Bislet Stadion og hvert år holder han sin årlige sommerkonsert på Rockefeller i Oslo, en kjær tradisjon for mange nordmenn.

I 2010 rundet kongen av norsk visekunst 60 år og feiret med den unike jubileumsboksen Stilleste gutt på sovesal 1. Boksen inneholder alle Lillebjørns 10 studioalbum, i tillegg til konsert-DVD og essay av Jan Erik Vold. I 2012 ble Lillebjørns tekster og musikk til teater: Forestillingen Postkort fra Lillebjørn ble en publikumssuksess og gikk sin seiersgang på Oslo Nye teater våren 2012. Høsten 2012 var tiden inne for gjenforening med Eggum, Sivertsen og Sunde – igjen kunne vi få oppleve Gitarkameratene live! Supergruppa ga et forrykende show og spilte for fulle hus på Dizzie Showteater, både høsten 2012 og vinteren 2013.

I 2013 ble Lillebjørn Nilsen innlemmet i Rockheims Hall of Fame.

for Jan 2013