• Basic CMYK
  • Sverre_Riise_2015_Photo_Obsevatoriet.jpg
  • ACD5081_digipak

Sverre Riise: Snarks in the kitchen – Sverre Riise

ARNE NORDHEIM: The Hunting of the Snark – for trombone solo · The Return of the Snark – for trombone · Vevnad · JON ØIVIND NESS: The Dangerous Kitten – for trombone, 3 clarinets and sinfonietta · Moray (The Piece Formerly Known asmer… Phekph Piphtolph) · ØRJAN MATRE: "...since I say it now" – for trombone and piano

Sverre Riise, trombone · Emery Cardas, cello Asbjørn Flø, electroacoustic material · Sigstein Folgerø, piano · Oslo Sinfonietta · Christian Eggen, conductor

Sverre Riise setter trombonen i sentrum med humoristiske undertoner på Snarks in the Kitchen, en samling ny, tøff musikk av Arne Nordheim, Jon Øivind Ness og Ørjan Matre.

kr 139

Hva i alle dager er det Sverre Riise har på kjøkkenet?

Sverre Riise viser at trombonen er et fremragende soloinstrument i hendene på rett mann.»Snarks in the Kitchen» er en samling tøffe og humoristiske verker av Arne Nordheim, Jon Øivind Ness og Ørjan Matre, spesialskrevet for trombone. Her er det virtuose og radikale spilleteknikker, humoristiske undertoner og en (muligens) nifs snark. Sverre Riise studerte med professor Ingemar Roos ved Norges musikkhøgskole og ble uteksaminert med høyeste karakter i 1996. Siden han ble uteksaminert, har han vært solotrombonist i Den Norske Operas Orkester (1996) og i Kringkastingsorkesteret hvor han også er i dag. Han har også vært alternerende solotrombonist i Malaysias filharmoniske orkester i to perioder i 2000-2001, samt vikariert som 2. trombonist i samme orkester i 2006. I tillegg til å undervise ved Barratt Due har han også ved flere anledninger vært solist med Kringkastingsorkesteret, Oslo Sinfonietta og Ensemble Ernst.

More

Hva i alle dager er det Sverre Riise har på kjøkkenet? Det røres sammen en spicy gryte med tøff musikk av Arne Nordheim, Jon Øivind Ness og Ørjan Matre.

Trombonen – komponistens beste venn

Trombonen er vanlig som soloinstrument, til tross for eminente kvaliteter. En habil trombonist, som Riise, kan spille overraskende hurtig i et register på imponerende 4 1/2 oktaver med helt ekstreme dynamiske muligheter. Komponisten kan derfor skrive nærmest hva som helst uten å måtte ta mye hensyn, og skriver derfor gjerne for trombonen uten bekymring. Alt går an!

Ny musikk

Komposisjoner skrevet spesielt for trombone er sjelden vare, men Riise har henvendt seg til fremragende komponister for å gjøre noe med den saken. Ørjan Matre har en egenartet sans for klangbehandling, noe som er tydelig i »…since I say it now». Stykket fremstiller en radikal spilleteknikk for trombone hvor trombonisten synger samtidig som han spiller. Jon Øivind Ness er kjent for en humoristisk undertone i musikken, vi hører den i ‘The Dangerous Kitten’ fra 1998, inspirert av Zappas ‘The Dangerous Kitchen’. Han har høyt og hellig lovet at han er på vei bort fra humoren. »Moray» er kanskje et unntak; murene er en blodtørstig, ålelignende fisk – og undertittelen til stykket må leses med en talefeil av typen lesping: The piece formerly known as Phekph Piphtolph.

Arne Nordheim er en av de mest omtalte komponistene i vår tid. Han hadde selv bakgrunn som trombonist, noe som ga ham en god forståelse for spilleteknikken på instrumentet. Hans legendariske stykker »The Hunting of the Snark» og »The Return of the Snark» er basert på tøysevers av Lewis Carroll, hvor Nordheim bruker trombonen til å gjenspeile lyden den fiksjonelle dyrearten snark kanskje ville lagd. For første gang er stykket »Vevnad» innspilt her, en hyllest til tekstilkunsteren Hannah Ryggen som arbeidet med vevstol og visstnok uten skisser. Hun har blant annet vært med å utsmykke regjeringskvartalet.

Veletablert solist

Sverre Riise studerte med professor Ingemar Roos ved Norges musikkhøgskole og ble uteksaminert med høyeste karakter i 1996. Siden han ble uteksaminert, har han vært solotrombonist i Den Norske Operas Orkester (1996) og i Kringkastingsorkesteret hvor han også er i dag. Han har også vært alternerende solotrombonist i Malaysias filharmoniske orkester i to perioder i 2000-2001, samt vikariert som 2. trombonist i samme orkester i 2006. I tillegg til å undervise ved Barratt Due har han også ved flere anledninger vært solist med Kringkastingsorkesteret, Oslo Sinfonietta og Ensemble Ernst.

Utgivelsesdato: 29.05.2015

EAN : 7044581350812

Katalognummer: ACD5081

Priskategori : CD