Kjell Flem: Ultima Thule – Bergen Philharmonic Orchestra

KJELL FLEM: Piano Concerto · Solar Wind for Strings · Ultima Thule permer… Orchestra

Sergey Ouryaev, piano · St. Petersburg Symphony Orchestra · Alexander Kantorov, conductor · Bergen Philharmonic Orchestra · Terje Boye Hansen, conductor

Naturmystikk hører til den lukkede tradisjonen som har gått parallelt med historien fra de tidligste tider og kulturer.

kr 139

Arktisk orkestermusikk

De fleste av Kjell Flems verker er inspirert av naturen. Naturmystikk er dominerende i verker som Solar Wind for Strings og Ultima Thule per Orchestra, men lignende referanser kan også knyttes til klaverkonserten. I den rolige og innadvendte delen av konsertens første sats finner man klare likheter med Solar Winds for Strings som han arbeidet på samtidig med konserten. Naturmystikk hører til den lukkede tradisjonen som har gått parallelt med historien fra de tidligste tider og kulturer. Dette må ikke forstås slik at det på noen måte er ‘vanskelig’ å nærme seg Flems musikk. Tvert i mot kommer komponisten deg i møte, og gir deg masse rom for egne opplevelser.

More

Han har øret mot naturen, Kjell Flem, og han makter det kunststykket å la tilhøreren ta del i naturopplevelsen gjennom musikk. Man er i elementenes vold når man lytter til musikken hans, for eksempel Solar Winds for Strings (spor 4). Verket er en langsom koral, inspirert av en konkret naturopplevelse i Japan og en drøm om å drive vektløs i verdensrommet.

Klaverkonsert åpner denne platen; et meget virtuost utformet verk, med innslag av japansk folklore i andre sats. Flem har skapt en syntese av tradisjon og modernitet her, og konserten er på mange måter en refleksjon av det musikalske mangfold som omgir oss til daglig. Konserten ble urfremført i Bergen i 1992.

I Ultima Thule (Landet lengst Nord) skildrer komponisten det arktiske landskapet. Musikken har en klarhet og lydkraft som formidler mye av den arktiske atmosfæren med sine vekslinger mellom opprørte og skremmende naturkrefter og landskapets avklarede ro.

Kjell Flem (f. 1943) har vært aktiv på mange felter i norsk musikkliv, både som komponist, organist, pianist, musikklærer og kritiker. Han er for tiden bosatt i Ålesund, hvor han komponerer og underviser.

Alexander Kantorov |Bergen Philharmonic Orchestra |Kjell Flem |Sergey Ouryvaev |St. Petersburg State Symphony Orchestra |Terje Boye Hansen

Utgivelsesdato: 16.09.2002

EAN : 7044581350263

Katalognummer: ACD5026

Priskategori : CD