• Print
  • Orjan_Matre_2012.jpg
  • Rolf_Borch_2012.jpg
  • ACD5065_inlay_web.jpg

Inside Out – Rolf Borch

ØRJAN MATRE: Prologue · Chant · A leaf falls in loneliness · Inside Out – concerto for clarinet andmer… orchestra

Rolf Borch, clarinet · Bergen Philharmonic Orchestra · Marius Hesby, trombone · Tora Augestad, vocal · Tanja Orning, cello · Juanjo Mena, conductor

Dette er Matres første albumutgivelse som komponist, og vi hører en kunstner med en helt egenartet sans for klangbehandling i alt han gjør – fra solostykker, kammermusikk og til fullt symfoniorkester.

kr 139

Ørjan Matres detbutalbum!

Ørjan Matre er blant de fremste i en ny og spennende generasjonen norske komponister. Inside Out er en imponerende debututgivelse, et musikalsk dobbeltportrett av komponisten Ørjan Matre og klarinettisten Rolf Borch. Bergen Filharmoniske Orkester fullender med sitt bidrag et betagende album med fire musikkverk som alle er innfallsporter til hverandre.

Dette er Matres første albumutgivelse som komponist, og vi hører en kunstner med en helt egenartet sans for klangbehandling i alt han gjør – fra solostykker, kammermusikk og til fullt symfoniorkester. Så er da også alle verkene på platen fremført av musikerne de ble skrevet for‚ med den utsøkte klarinettisten Rolf Borch i spissen.

More

Ørjan Matre er blant de fremste i en ny og spennende generasjonen norske komponister. Inside Out er en imponerende debututgivelse, et musikalsk dobbeltportrett av komponisten Ørjan Matre og klarinettisten Rolf Borch. Bergen Filharmoniske Orkester fullender med sitt bidrag et betagende album med fire musikkverk som alle er innfallsporter til hverandre.

Enetale og samtale

Solostykket Prologue inneholder mye av materialet som også klarinettkonserten Inside Out bygger på. Løp, triller rundt tonale sentra og multiphonics leder tankene mot det uavgrensede klangrommet som finnes i elektronisk musikk. I Chant samtaler klarinetten med trombonen; det som først er underfundig og tilbakeholdt, vrenges gradvis i retning av noe utadvendt og farligere, selv om humoren heller aldri er langt unna. A leaf falls in loneliness for stemme, klarinett, cello og elektronikk er inspirert av to dikt, et av den amerikanske poeten e. e. cummings og et japansk haiku. Musikken er en serie små situasjoner der de tre stemmene, og etterhvert et tapespor, blir flettet inn i hverandre. De luftige, gjennomskinnelige stemmene overlapper hverandre som florlette slør.

«En vakker parasitt»

Tittelverket på utgivelsen begynner med å foregripe Borchs klarinettone før den høres, med lyse slag- og plukkelyder i harpe, celesta og klokkespill. Klarinetten sniker seg inn nedenfra på en lang tone som vokser nesten umerkelig ut av orkesterklangen. Verktittelen spiller nettopp på hvordan komponisten på denne måten omdefinerer soloinstrumentets tradisjonelle rolle i en solokonsert. Matre sier selv at han har tenkt på klarinetten som en parasitt på orkesteret, en vakker sådan.

Ørjan Matre og Rolf Borch

Ørjan Matre er født i 1979 i Bergen og studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole hos Bjørn Kruse, Lasse Thoresen, Olav Anton Thommessen og Henrik Hellstenius. Han har i løpet av de siste fem årene markert seg som en tydelig stemme i norsk musikk, og har på kort tid fått profilerte oppdrag fra toneangivende musikere, ensembler og orkestre. Rolf Borch (1975) er også født og oppvokst i Bergen. Han studerte ved Norges musikhøgskole med Hans Christian Bræin. I tillegg til et bredt klassisk repertoar, har Borch et sterkt engasjement for ny musikk – noe som har resultert i over 90 urfremføringer av norske og utenlandske verk. Listen over komponister han har jobbet med er lang og omfatter navn som Lachenmann, Ferneyhough, Oehring, Huber, Saariaho og Spahlinger.

Utgivelsesdato: 04.05.2012

EAN : 7044581350652

Katalognummer: ACD5065

Priskategori : CD