• Print
  • ACD5061_Digipak

Ellen Ugelvik: Serynade – Ellen Ugelvik

HELMUT LACHENMANN: Serynade · CHRISTIAN BLOM: The poetry of manuals · CHRISTIAN JAKSJØ: Encountering the Imaginarymer… [Ulysses]

Ellen Ugelvik, piano

Ellen Ugelvik utforsker flygelets klangverden gjennom verker av Helmut Lachenmann, Christian Blom og Christian Jaksjø.

kr 139

Nytt album fra prisvinnende pianist

Ellen Ugelvik mottok Spellemannprisen i 2008 for sin debut-CD ‘Makrokosmos’. På sitt nye album ‘Serynade’ utforsker hun videre flygelets enorme klangmuligheter. Utgangspunktet er Helmut Lachenmanns gigantiske verk for solo klaver som blir svært sjeldent fremført pga sin ekstreme vanskelighetsgrad. De to norske verkene, av Christian Blom og Christian Jaksjø, går videre inn i flygelets klangverden og er skrevet spesielt til Ugelvik.

Ugelvik ble mamma i oktober, men allerede tre uker senere var hun solist med Oslo Filharmoniske Orkester. De siste månedene har hun gitt konserter på viktige festivaler i England, Frankrike og Luxenbourg, og har turnert i USA der hun bl.a. spilte på en huskonsert i Madonnas tidligere villa i Beverly Hills. Hun er en av profilene under Risør Kammermusikkfestival 2012.

More

Den prisvinnende samtidspianisten Ellen Ugelvik er tilbake med nytt album. Denne gang fremfører hun verker av Helmut Lachenmann, Christian Blom og Christian Jaksjø.

Lachenmanns ‘Serynade’

Verket Serynade av Helmut Lachenmann blir svært sjeldent fremført pga sin ekstreme vanskelighetsgrad. Pianisten spiller to musikkstykker oppå hverandre; det ene stykket klinger som normalt ut i rommet, mens det andre stykket underveis trykkes stumt ned i klaviaturet. Resultatet er at det stumme musikkstykket dukker opp i skyggene av det spilte verket, som en dyp, dirrende resonans i det fjerne eller som store, varme vibrasjoner av de hørbare tonene. Ellen Ugelvik fremførte Lachenmanns klaverkonsert ‘Ausklang’ med Bergen Filharmoniske Orkester og Christian Eggen i 2010, og hennes fremførelse av konserten ble nominert til ‘Kritikerprisen’.

Tittelen på verket er en feilstaving med hensikt; y-en viser til pianisten Yukiko Sugawara, som stykket er skrevet til. Lachenmann er en av verdens viktigste og mest originale komponister i vår tid, og har enorm innflytelse på hvordan musikken for klaver vil utvikle seg i fremtiden.

Christian Blom og Christian Jaksjø

De to norske verkene på denne utgivelsen går videre inn i flygelets klangverden og er skrevet spesielt til Ellen Ugelvik. Blom skjuler en poetisk kjerne i musikken bak en vegg av staccato cluster-akkorder i starten av sitt verk. I andre del bringer arrangementet av akkordene tankene hen mot Erik Satie. Jaksjø vil i sitt stykke gi utøver og lytter tilgang til klangene vi i Lachenmanns stykke bare kan ane. Ved å bruke en ringmodulator og sende lyden tilbake inn i klaveret blir selve instrumentet engasjert i en selvmodulerende sang. Jaksjø med sitt stykke gjørt flygelet til en utkikkspost med utsikt til langt inn i det 21. århundre.

Ellen Ugelvik

Ugelvik har fordypet seg i fremføring av samtidsmusikk og konserterer jevnlig som solist og kammermusiker over hele verden. Hun ble mamma til lille Solrun i oktober, men var allerede tre uker senere solist med Oslo Filharmoniske Orkester. Hun har også de siste månedene gitt konserter på viktige festivaler i England, Frankrike og Luxenbourg samt vært på turné i USA der hun bl.a. spilte på en huskonsert i Madonnas tidligere villa i Beverly Hills. På Risør Kammermusikkfestival er hun en av profilene i år. Hun skal være solist i John Cages ‘Concert for Piano and Orchestra’ og skal også fremføre flere verker av Magne Hegdal som er nominert til Nordisk råds musikkpris for 2012.

Utgivelsesdato: 29.06.2012

EAN : 7044581350614

Katalognummer: ACD5061

Priskategori : CD