Rosa i Botnen – Knut Hamre

HÅKON MØRCH STENE, NILS ØKLAND: MELLOMSPEL 1 · ETTERSPEL · NILS ØKLAND, SIGBJØRN APELAND: MELLOMSPEL 2 · TRAD. : ELLING MØLSTERS TROLLSTILTE, GANGAR · VETLA JENTO MI, SPRINGAR · RULL ETTER SEVERIN KJERLAND · HULDRESPRINGAR ETTER OLmer…A HÅSTABØ · SPRINGAR ETTER SEVERIN KJERLAND · HULDRESLÅTTAR ETTER EIRIK MEDÅS · RØVEN · BRURESLÅTT ETTER MAGNUS BOTNEN · LYDARSLÅTT ETTER OLA HÅSTABØ · HULDRESPRINGAR ETTER OLA HÅSTABØ · SPRINGAR ETTER SJUR LILAND · RULL ETTER TRYGVE HÆVE · BRURASLÅTT ETTER OLA HÅSTABØ · RULL ETTER ANDERS KJERLAND (All arrangments by all musicians)

Knut Hamre, Hardanger fiddle · Benedicte Maurseth, Hardanger fiddle · Sigbjørn Apeland, organ · Nils Økland, viola d'amore

– En av tidenes vakreste og sterkeste hardingfeleplater. [6/ 6 Carl Petter Opsahl / VG]

kr 139

Folkemusikalsk pionérarbeid

Gamle instrumenter og tradisjonsmusikk er mer enn kuriositeter på museum! Rosa i botnen er er et pionérarbeid som tar opp gamle instrumenttradisjoner såvel som musikktradisjoner. Knut Hamre og Benedicte Maurseth står bak den første innspillingen noensinne som bruker de eldste bevarte hardingfelene i Norge, skapt av felemakerne Ole Jonsen Jaastad, Isak og Trond Botnen i Hardanger 1651–1751. På Rosa i botnen har det vært et mål å gjenskape den opprinnelige lyden i felene i størst mulig grad. Men med gamle instrumenter har ikke dette vært problemfritt. De tekniske utfordringene har imidlertid bare inspirert musikerene til å “lære på nytt”, og forsøke å nærme seg den gamle slåttemusikken fra Hardanger med erfaringer, refleksjoner og følelser. Resultatet er en unik ramme for slåttemusikken fra Hardanger, framført både solistisk og i ensemble.

More

Ny CD+DVD fra Knut Hamre og Benedicte Maurseth: Rosa i botnen. "Den som tømer skåli, fær sjå rosa i botnen". Olav H. Hauge.

Tradisjonsinstrumenter

På Rosa i botnen har det vært et mål å gjenskape den opprinnelige lyden i felene i størst mulig grad. Men med gamle feler, er dette ikke helt problemfritt. De tekniske utfordringene har imidlertid bare inspirert musikerene til å “lære på nytt”, og forsøke å nærme seg den gamle slåttemusikken fra Hardanger med erfaringer, refleksjoner og følelser. Denne CD/DVD-utgivelsen illustrerer at de gamle instrumentene og den tradisjonsrike musikken er noe mer enn kuriositeter på museum. Slåttemusikken fra Hardanger fremføres både solistisk og i ensemble. Medvirkende: Knut Hamre og Benedicte Maurseth (Hardingfele), Nils Økland (viola d`amore), Håkon Mørch Stene (perkusjon) og Sigbjørn Apeland (orgel).

Felene

Den eldste daterte fela som er bevart her i landet, kalles Jaastad-fela, og de fleste er enige i å karakterisere den som en tidlig variant av Hardingfela, norges nasjonalinstrument. Navnet Hardingfele betyr simpelthen ei fele fra Hardanger, og bakgrunnen er at felemakere fra Hardanger allerede midt på 1700-tallet var kjent for sin felebygging av høy kvalitet. Det har vært en del usikkerhet rundt dateringen av Jaastad-fela, men nyere forskning utført av Hardingfele-prosjektet viser imidlertid at det er relativt liten grunn til å tvile på dateringen. Hardingfelene som benyttes på denne innspillingen er laget i tidsrommet 1651–1751 av felemakerne Ole Jonsen Jaastad fra Ullensvang, samt far og sønn Isak Botnen og Trond Flatebø fra Kvam.

Orgelet

Orgelet, som er Norges eldste spillbare, ble bygget av Jonas Rosendal i første halvdel av 1700-tallet, og sto i Hof kirke på Østre Toten fra 1723 til 1870. Senere ble orgelet innkjøpt av Norsk Folkemuseum, og det ble ferdig restaurert av den danske orgelbyggeren Mads Kjersgaard i 1979. Siden orgelet har 8 stemmer og ganske kraftig klang, var det bare de svakeste stemmene som egnet seg i samspill med instrumentene på denne plata.

Knut Hamre og Benedicte Maurseth

Benedicte Maurseth |Håkon Stene |Knut Hamre |Nils Økland |Sigbjørn Apeland |Trad.

Utgivelsesdato:

EAN : 7033662072064

Katalognummer: HCD7206

Priskategori : CD