Trade Winds – Natasha Barrett

NATASHA BARRETT: Trademer… Winds

Natasha Barrett, electronics

Trade Winds er en lydlig fortelling som bringer havets kraft og mystikk opp fra dypet og rett inn i lytterens surroundanlegg.

kr 149

Natasha Barretts fortelling fra havet i 5.1 surround

Trade Winds er inspirert av de enorme havområder. Komposisjonen slipper løs det musikalske potensialet i opptak fra den hundre år gamle seilskuta Dyrafjeld, opptak fra havner, kyster og åpent hav rundt om i verden, over og under havoverflaten, og intervjuer med en pensjonert norsk sjøkaptein i handelsflåten. Lytteren opplever all musikk som en historie, enten komponisten har tenkt det slik eller ikke. Trade Winds er ikke en liten times musikalsk fortelling i form av en forutsigbar rekke hendelser! Barrett bruker fargerike transformasjoner i verket, der lytteren opplever hvordan en klang muterer over i noe uventet og frydefullt. Flere slike bevegelser settes i gang samtidig og fortellingene utvikler seg i en polyfonisk struktur der de bytter på ledelsen, avbryter hverandre, overdøves eller slukes…overraskelsesmomentet er essensielt i en engasjerende historie.

Natasha Barrett vant Nordisk Råds Musikkpris 2006 for verket …fetters… fra utgivelsen Kraftfelt på Aurora.

More

Natasha Barrett vant Nordisk Råds Musikkpris 2006 for verket …fetters… fra utgivelsen Kraftfelt på Aurora. Nå er hun klar med sitt nye album; en plate som kun inneholder ett eneste verk. Trade Winds er en lydlig fortelling som bringer havets kraft og mystikk opp fra dypet og rett inn i lytterens surroundanlegg.

Flere fortellinger i fortellingen

Verket er grovt sett delt i to halvdeler: Den første tar for seg kultur og fabel, den andre natur og vitenskap. Det hele gjennomveves av større og mindre historier, på forskjellige plan. Et sted tangeres for eksempel en passasje fra En verdensomseiling under havet av Jules Verne, kapittelet Mobilis in Mobili: «Det var tydelig at noen paneler beveget seg langs Nautilus´s sider… og åpenbarte et syn som ingen penn kan beskrive …». Gjennom hele verket bruker Barrett ulike variasjoner av orgellyd som en referanse til Kaptein Nemo.

Musikalske mønstre i evig utvikling

Lytteren opplever all musikk som en historie, enten komponisten har tenkt det slik eller ikke. Trade Winds er ikke en liten times musikalsk fortelling i form av en forutsigbar rekke hendelser! Barrett bruker fargerike transformasjoner i verket, der lytteren opplever hvordan en klang muterer over i noe uventet og frydefullt. Flere slike bevegelser settes i gang samtidig og fortellingene utvikler seg i en polyfonisk struktur der de bytter på ledelsen, avbryter hverandre, overdøves eller slukes…overraskelsesmomentet er essensielt i en engasjerende historie.

Natasha Barrett (f. 1972) er anerkjent som en av vår tids ledende komponister innenfor elektronisk musikk. Hennes produksjon spenner over musikalske ytterpunkter fra konsertverker til lydkunst – hele tiden med en akusmatisk tilnærming til lyd, hvor det å mane fram lydbilder spiller en sentral rolle. Hun er spesielt opptatt av høykvalitets- eller uvanlige opptaksteknikker som avdekker detaljer som øret vanligvis ikke oppfatter. Konsertverker av Barrett blir jevnlig fremført og bestilt over hele verden. Store installasjoner av Barrett har blitt presentert i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Australia – inklusive et større verk for Utsmykkingsfondet for offentlige bygg.

Utgivelsesdato: 05.11.2007

EAN : 7044581350560

Katalognummer: ACD5056

Priskategori : CD