• ACD5046_digipak
  • Rolf_Borch_face_clarinet_2006.jpg

Step Inside – Rolf Borch

CLAUDIO AMBROSINI: CAPRICCIO, DETTO L'ERMAFRODITA · EIVIND BUENE: SOTTO VOCE · HELMUT LACHENMANN: DAL NIENTE (INTERIEUR III) · MAGNE HEGDAL: Par IV · MARK ADDERLEY: DRAWINGS 1 · ROGER REDGATE: +R · SVEN LYDER KAHRS: WIE SCHÖN LEUCHTET DEmer…R MORGENSTERN

Rolf Borch, clarinet

Kompromisslaust god musikk, forma av ein kompromisslaust dyktig musikar. [Ida Habbestad / Ballade]

kr 199

Klarinett-magi!

Med sitt virtuose og følsomme spill tar Rolf Borch oss med på innsiden av et instrument vi tror vi kjenner. Alene med sin klarinett skaper Rolf et åpent musikalsk landskap – en uendelighet av variasjoner som han utforsker med en kunstners tålmodighet og en musikers lekenhet.

I Dal Niente (fra ingenting) utformer Lachenmann intet mindre enn et nytt alfabet av musikalske lyder, utgangspunktet for en ny og annerledes musikalsk tenkning som har fått mange tilhengere. Ambrosinis stykke er et helt lite klangteater der bassklarinetten til tider klinger like mye som et slagverksinstrument, eller en syntheziser med flere sinustonegeneratorer, som et akustisk blåseinstrument. Verkene av Adderley, Buene, Hegdal og Kahrs er alle bestilt og urfremført av Rolf Borch. Mark Adderley er en komponist som ofte overrasker, og i Drawings 1 har han rett og slett laget en klingende tegneserie der ‘klarinett-pennen’ beveger seg høyt og lavt i klangrommet, både med tydelige streker og uklare, støyende flater. En mer ettertenksom tone finner vi i Sven Lyder Kahrs’ Wie scön leuchtet der Morgenstern. Tittelen er fra J.S. Bachs koral, og verket i sin helhet er en hyllest til den gamle mester.

More

«God musikk spilt så godt som mulig». Rolf Borch har en målsetning for sitt kunstneriske virke. Nå er klarinettfenomenet klar med sin første soloplate, proppfull av musikk som han virkelig brenner for. Med åpen invitasjon: Step Inside!

Moderne klassikere og stilskapende musikk

I Dal Niente (fra ingenting) utformer Lachenmann intet mindre enn et nytt alfabet av musikalske lyder, utgangspunktet for en ny og annerledes musikalsk tenkning som har fått mange tilhengere. Ambrosinis stykke er et helt lite klangteater der bassklarinetten til tider klinger like mye som et slagverksinstrument, eller en syntheziser med flere sinustonegeneratorer, som et akustisk blåseinstrument.

En klingende tegneserie – og «skyggen av en stille glede»

Verkene av Adderley, Buene, Hegdal og Kahrs er alle bestilt og urfremført av Rolf Borch. Mark Adderley er en komponist som ofte overrasker, og i Drawings 1 har han rett og slett laget en klingende tegneserie der ‘klarinett-pennen’ beveger seg høyt og lavt i klangrommet, både med tydelige streker og uklare, støyende flater. En mer ettertenksom tone finner vi i Sven Lyder Kahrs’ Wie scön leuchtet der Morgenstern. Tittelen er fra J.S. Bachs koral, og verket i sin helhet er en hyllest til den gamle mester.

Et lavmælt men insisterende prosjekt

Rolf Borch (f. 1975 i Bergen) har de siste par årene etablert seg blant Norges fremste solister på sitt instrument, med en lang rekke oppdrag med orkestre, korps og ensembler. Spesielt bør nevnes Lachenmanns klarinettkonsert Accanto, som Rolf fremførte med Oslo Filharmoniske Orkester i 2005. I tillegg til et bredt klassisk repertoar har Rolf Borch et sterkt engasjement for ny musikk – noe som har resultert i over 40 urfremføringer av norske og utenlandske verk. Listen over komponister han har jobbet med er lang og omfatter navn som Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, Nicolaus A. Huber, Kaija Sariaho, og selvsagt en rekke norske komponister, deriblant Magne Hegdal, Sven Lyder Kahrs, Jon Øivind Ness, Mark Adderley og Eivind Buene.

Claudio Ambrosini |Eivind Buene |François Eckert |Helmut Lachenmann |Magne Hegdal |Mark Adderley |Roger Redgate |Rolf Borch |Sven Lyder Kahrs

Utgivelsesdato: 07.05.2007

EAN : 7044581350461

Katalognummer: ACD5046

Priskategori : CD