• ACD5021.jpg
  • Ragnhild–Berstad.jpg
  • ACD5021_inlay_card.jpg

Ragnhild Berstad: Respiro – Norwegian Radio Orchestra

RAGNHILD BERSTAD: Respiro · Anstrøk · Krets · Respiro · Zeugma · Toreuma · Verto ·mer… Emutatio

Arditti String Quartet · Affinis Ensemble · Kyberia · Norwegian Radio Orchestra · Christian Eggen, conductor · Lars Hilde, clarinet · Berit Opheim, voice · Lene Grenager, cello · Cathrine Nyheim, percussion · Oslo Chamber Choir · Eivind Aadland, conductor

– Sju knallgode komposisjoner [Morgenbladet]

kr 139

Ragnhild Berstads musikk på CD

På Respiro viser Berstad en evne til enhet i det musikalske og besetningsmessige mangfoldet som er besnærende stram og konsekvent. Besetningen varierer fra solo klarinett med elektronikk til fullt symfoniorkester, og den bærende ideen er alltid like klart realisert. Berstad sier selv: «Mitt ønske er å skape et klangrom som insisterer på et nærvær og en lyttende bevissthet. Musikk har iboende muligheter til å åpne opp for det utvidede øyeblikk.» Berstad har på mange måter tatt den fulle konsekvens av opptaksteknikkens muligheter – dette er meget intim musikk med mikrofonen som sentral aktør.

More

Det er alltid en spesiell anledning når Aurora presenterer en eksklusiv portrett-CD av en ny, norsk komponist. Ragnhild Berstad (f. 1956 i Oslo) kom relativt sent i gang med sitt kompositoriske prosjekt, men begynte sin musikalske løpebane som gitarist og musikkpedagog. Til gjengjeld har hun fokusert utelukkende på å skape sitt helt egenartede klangrom i en konsentrert verkproduksjon fra tidlig på 1990-tallet og frem til i dag.

Mange fremføringer

At Berstads verker finner veien ut til mange ensembletyper og utøvere er et gledelig faktum. Både Kringkastingsorkesteret, Affinis og Oslo Kammerkor er blant utøverne på denne platen. Ekstra spennende er det at selveste Arditti Quartet også bidrar på utgivelsen med gnistrende spill fra urpremieren på Toreuma under Ultima-festivalen 2001.

18. september 2003 er det klart for en ny urpremiere på et Berstad-verk, denne gangen i Stavanger. Verket er Cresco for strykeorkester med forsterket sologruppe. Og hun blir ikke arbeidsledig i tiden som kommer heller: Oslo Sinfonietta spiller et nytt verk i februar 2004, Oslo Filharmonien har bestilt et verk som skal være klart høsten 2004, og Presence-festivalen i Paris har en bestilling inne for 2005.

Utgivelsesdato: 22.09.2003

EAN : 7044581350218

Katalognummer: ACD5021

Priskategori : CD