• Print
  • ACD5057_back.jpg

Oiseaux Exotiques – Håkon Austbø

OLIVIER MESSIAEN: Oiseaux Exotiques · TORSTEIN AAGAARD-NILSEN: Winds of Changes · EIVIND BUENEmer…: Topographics

Håkon Austbø, piano · Eirik Raude, percussion Norwegian Army Band, Bergen · Peter Szilvay, conductor

For et korps! [Wikshåland / Dagbladet]

kr 139

Eksotiske fugler i norsk korpsmiljø

Forsvarets Musikkorps Vestlandet, også kjent som Divisjonsmusikken, har den siste tiden gjort seg tydelig bemerket som en svært spennende og utradisjonell formidler av ny musikk. I 2008 mottok FMKV hedersbetegnelsen Årets Utøver av Norsk Komponistforening. På sin nye plate har de fått med seg ingen ringere enn Messiaen-ekspert Håkon Austbø som solist.

I ‘Oiseaux Exotiques’ (1956) settes fugler fra forskjellige verdensdeler sammen i en abstrakt musikalsk komposisjon der man hører både præriestormer, mystisk gurgling og gjennomtrengende hyl. Håkon Austbø studerte selv med Messiaen, og regnes i dag som den fremste utøver av hans klavermusikk.

Torstein Aagaard Nilsen hører til våre mest veletablerte komponister for blåsere, og han har skrevet ‘Winds of Changes’ spesielt for de fantastiske musikerne i FMKV. Eivind Buenes musikalske aktivitet er rik og mangesidig, og slagverkskonserten ‘Topographics’ er skrevet for den ytterst virtuose solisten Eirik Raude og FMKV.

More

Forsvarets Musikkorps Vestlandet, også kjent som Divisjonsmusikken, har den siste tiden gjort seg tydelig bemerket som en svært spennende og utradisjonell formidler av ny musikk. Her er de klare med en ny plate, og har fått med seg ingen ringere enn Messiaen-ekspert Håkon Austbø som solist.

Messiaens fugler

Som ung ble Messiaen oppfordret til å lytte til fuglenes sang av sin lærer Paul Dukas. Dette rådet fulgte han faktisk helt bokstavelig. Etter hvert utviklet Messiaen seg til å bli en slags musikalsk ornitolog, og skrev en rekke verk utelukkende basert på fuglesang. I Oiseaux Exotiques (1956) settes fugler fra forskjellige verdensdeler sammen i en abstrakt musikalsk komposisjon der man hører både præriestormer, mystisk gurgling og gjennomtrengende hyl. Håkon Austbø studerte selv med Messiaen, og regnes i dag som den fremste utøver av hans klavermusikk.

Forandringens vinder og Landskaper av lyd

Torstein Aagaard-Nilsens verk er skrevet spesielt for FMKV. 2. sats kommenterer de fryktelige hendelsene 9/11/01. Komponisten har skrevet sin musikk over en Bach-koral –en påminnelse av det tapte, av godhet, av uskyld og renhet, – mens den øvrige musikkens sammenfiltrede linjer speiler vår bevissthet og tvilen om det gode noen gang vil seire. Eivind Buene forteller at Topographics er en beskrivelse av ulike landskap, der solist og ensemble spiller sine gester ut i et felt av ulike uttrykksmåter og bevegelsesmønstre. Slik skaper de en serie topografier, mulige representasjoner av klanglige områder. Denne slagverkskonserten er skrevet for FMKV og Eirik Raude, sistnevnte mottok stor anerkjennelse for sin debut-cd ‘I Ching’, bl.a. med verker av Lindberg og Nørgård.

FMKV og Peter Szilvay

FMKV er et heltids orkester bestående av 28 topputdannede musikere på høyeste profesjonelle nivå, som sammen utgjør et dynamisk og svært allsidig ensemble basert i Bergen. Peter Szilvay er en ettertraktet ung norsk dirigent som senere tid har dirigert både Oslo-filharmonien og Kringkastingsorkesteret på flere konserter og innspillinger.

Utgivelsesdato: 23.03.2009

EAN : 7044581350577

Katalognummer: ACD5057

Priskategori : CD