• ACD5083_Digipak_NEW
  • ACD5083_inlay_web.jpg

Mythes Étoilés – Latvian Radio Choir

ANDERS HILLBORG: Mouyayoum (mixed choir) · GYÖRGY LIGETI: Lux Aeterna · JOHN CAGE: Four2 · LASSE THORESEN: Mythes Étoilés · MARTINS VILUMS: Gāw ēk-dād kard · TOIVO TULEV: Tantomer… Gentile

Latvian Radio Choir · Kaspars Putniņš, conductor · Sigvards Klava, conductor

Latvisk Radiokor har opparbeidet seg et enestående rykte blant dagens virtuose kor, og på denne utgivelsen presenterer de et nytt storverk av Lasse Thoresen.

kr 139

Funklende fremførelser av Ligeti, Thoresen, Cage, Vilums, Hillborg og Tulev

Utgivelsen ‘Mythes Étoilés’ inneholder både spennende ny musikk fra det Skandinaviske og Baltiske området, samt moderne klassikere for a cappella kor. Latvisk Radiokor har opparbeidet seg et enestående rykte blant dagens virtuose kor, og i løpet av prosjektet ‘Concrescense’ har komponistene kunnet utfordre dem med nye vokale klanger, ikke-tempererte tonaliteter, ornamentikk fra Skandinaviske folkesanger og mongolsk overtonesang. Hovedverket på utgivelsen er Lasse Thoresens ‘Mythes Étoilés’, et mesterverk på linje med Olivier Messiaens ‘Cinq Rechants’ og Iannis Xenakis’s ‘Nuits’. Utgivelsen inneholder også en moderne klassiker; Ligeti’s ‘Lux Aeterna’, spesielt godt kjent fra Kubericks ‘2001 – en romodyssé’. Videre fremføres musikk av Cage, Vilums, Hillborg og Tulev.

More

Utgivelsen ‘Mythes Étoilés’ inneholder både spennende ny musikk fra det Skandinaviske/Baltiske område, samt moderne klassikere for a cappella kor. Latvisk Radiokor har opparbeidet seg et enestående rykte blant dagens virtuose kor, og på denne utgivelsen presenterer de et nytt storverk av Lasse Thoresen.

Stjernenes myter

Hovedverket på utgivelsen er Lasse Thoresens ‘Mythes Étoilés’, en stor tresatsig tonesetting av et dikt av Giacinto Scelsi, bedre kjent som en av de mest originale komponistene i det 20. århundre. I arbeidet med dette dypt symbolistiske diktet har Thoresen skapt et mesterverk på linje med Olivier Messiaens ‘Cinq Rechants’ og Iannis Xenakis’s ‘Nuits’. En moderne klassiker innen det avanserte kor-repertoaret er György Ligeti’s ‘Lux Aeterna’, spesielt kjent etter at Kubrick benyttet musikken i filmen ‘2001 – en romodyssé’.

Ritualer fra forhistorisk tid og cosmic trance

Den latviske komponisten Mārtiņš Viļums står bak verket ‘gāwēk-dādkard’ (‘Om konfilkten utkjempet med ur-oksen’) inspirert av de kosmologiske tekstene i Bundahishn, som forteller hvordan livet ble skapt ut av ur-oksen. Dette er et svært dramatisk stykke som bringer tankene til ritualer i forhistorisk tid. Den svenske komponisten Anders Hillborgs minimalistiske stykke Mouyayoum er skrevet for 16 separate stemmer i et blandet kor, og har fått status som en moderne klassiker. Stykket er ord-løst, men vokal-fylt; og har blitt beskrevet som ‘cosmic trance music’.

Strålende skjønnhet

I løpet av de siste årene av sitt liv skrev John Cage et stort antall stykker som kun fikk nummer som tittel. Det vakre og særdeles strålende ‘Four2’ kjennetegnes ved utholdte, ekstremt lange lyd-flater der stemmer blir lagt til og trukket fra, for på den måten å skape kraftige overtoner og mystiske indre bevegelser innenfor hver klang. Musikken til den estiske komponisten Toivo Tulev har også mystiske og messe-aktige dimensjoner. Han tar mål av seg til å balansere det ekspressive uttrykket i samtidsmusikken med en følelse av evigheten slik vi finner den innen kirkemusikken – et godt eksempel er hans ‘Tanto Gentile’.

Anders Hillborg |György Ligeti |John Cage |Lasse Thoresen |Latvian Radio Choir |Martins Vilums |Sigvards Klava |Toivo Tulev

Utgivelsesdato: 05.09.2014

EAN : 7044581350836

Katalognummer: ACD5083

Priskategori : CD