Jan Erik Mikalsen: Just for you – Stavanger Symphony Orchestra

JAN ERIK MIKALSEN: Violin concerto · 'Just for you' – pianomer… concerto

Ellen Ugelvik, piano · Ingerine Dahl, violin · Stavanger Symphony Orchestra · Eivind Gullberg Jensen, conductor

Nye konserter som lar både orkester og solister boltre seg i vellyd.

kr 139

Klaverkonsert bygget på den ikoniske artisten Liberaces liv.

Stavanger Symfoniorkester, fiolinisten Ingerine Dahl, pianisten Ellen Ugelvik og mesterdirigenten Eivind Gullberg Jensen sprudler og funkler i denne utgivelsen med solokonserter av Jan Erik Mikalsen – nye konserter som lar både orkester og solister boltre seg i vellyd.

Mikalsen skriver orkesterklanger som stadig ekspanderer og folder seg videre ut. På den måten klarer han virkelig å vise hvilke klanglige resurser som bor i et symfoniorkester for en moderne komponist. Stavanger Symfoniorkester har som målsetning å være en nyskapende aktør for symfonisk musikk, og utgivelsen av ‘Just for You’ viser strålende resultater av dette arbeidet. Fiolinisten Ingerine Dahl og Stavanger Symfoniorkester bestilte fiolinkonserten, og den ble første gang fremført i 2017. Klaverkonserten ‘Just for You’ tar for seg det spesielle ettermælet som artisten Liberace har fått, med satsbetegnelsene Introduction, Birth, Liberace&Mom og Scott – sistnevnte Liberaces uoffisielle partner i noen år. I åpningen spiller pianisten Ellen Ugelvik utelukkende med venstre hånd. Det finnes en rekke venstrehåndskonserter i den klassiske pianolitteraturen, og i Mikalsens tilfelle er grepet også en hilsen til ‘det skeive’.

More

Stavanger Symfoniorkester, fiolinisten Ingerine Dahl, pianisten Ellen Ugelvik og mesterdirigenten Eivind Gullberg Jensen sprudler og funkler i denne utgivelsen med solokonserter av Jan Erik Mikalsen – nye konserter som lar både orkester og solister boltre seg i vellyd.

Fiolinkonsert

I starten av stykket gror strykerne i orkesteret umerkelig til rundt fiolinstemmens lange, lyse tone, før den første av en rekke store, svellende klangblokker i orkester tramper inn. Vekslingen mellom disse to elementene – en slank, skinnende fiolintone og en tett urskog av et orkester som eser ut og regelrett skygger for solisten, er hovedarkitekturen i verket. Fiolinstemmen arbeider i lange, lyse sentraltoner med små variasjoner i start eller slutt, åpne intervaller og et gjennomgående høyt leie. Dette bidrar til at fiolinstemmen på en fascinerende måte forblir upåvirket av alt som foregår rundt den. Fiolinisten Ingerine Dahl og Stavanger Symfoniorkester bestilte fiolinkonserten fra Mikalsen, fremført første gang i 2017.

Liberace – Just for You

Som ung var Liberace (1919-1987) en lovende klassisk pianist, som etterhvert utviklet det han kalte ‘classical music without the boring part’ som grunnlag for en lang showkarriere. Mikalsens klaverkonsert ‘Just for You’ tar for seg det spesielle ettermælet som denne ikoniske artisten har fått, med satsbetegnelsene Introduction, Birth, Liberace&Mom og Scott – sistnevnte Liberaces uoffisielle partner i noen år. I åpningen spiller pianisten utelukkende med venstre hånd. Det finnes en rekke venstrehåndskonserter i den klassiske pianolitteraturen, og i Mikalsens tilfelle er grepet også en hilsen til ‘det skeive’. Konserten er bestilt av Ellen Ugelvik og Oslo Filharmoniske Orkester, og ble urfremført under Ultimafestivalen 2017.

Sterke artister

Jan Erik Mikalsen er blitt fremført ved festivaler som Presencés, Huddersfield Contemporary, Ultima, Pablo Casals-festivalen m.fl. I 2017 utga han albumet ‘SAAN’, med tre store orkesterverker fremført av Oslo Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret og solistene POING. Ingerine Dahl (alt. 2.konsertmester SSO) har vært solist med flere orkestre i inn og utland og fordyper seg gjerne i repertoar fra alle tidsepoker. I 2019-sesongen er hun blant annet solist i Solitude-forestillingen i arrangert av DNKO og Sentralen UNG. Ellen Ugelvik har vunnet Spellemannsprisen tre ganger og ble kåret til Årets Utøver av Norsk Komponistforening i 2016. Denne sesongen urfremfører hun klaverkonserter av Kristine Tjøgersen og Therese Birkelund Ulvo med Bergen Filharmoniske Orkester og Trondheim Sinfonietta/BIT 20 Ensemble. Høydepunktene i Eivind Gullberg Jensens 2019/20 sesong inkluderer bl.a Stravinskys Oedipus Rex med Finsk Nasjonalopera, Puccinis Tosca med Opera Rouen, og hans debut med Minnesota, Odense Symfoni- og Tampere Filharmoniske orkester og Orquesta Sinfónica de Tenerife. Stavanger Symfoniorkester er et av Skandinavias mest fremgangsrike orkestre og har de senere årene hatt en betydelig kunstnerisk utvikling og stor publikumsøkning. Orkesteret har gjort en rekke innspillinger og vært på turné i bl. a. Japan, USA, Tyskland, Russland, Finland og Nederland. SSO var nominert til Spellemann 2018 for Gisle Kverndokks Symphonic Dances og vant to Heddapriser for The Mute i 2019.

Utgivelsesdato: 27.09.2019

EAN : 7044581351048

Katalognummer: ACD5104

Priskategori : CD