• ACD5087_front
  • ACD5087_inlay_web.jpg

Henrik Ødegaard: Te Lucis Ante Terminum – Vox Clamantis

HENRIK ØDEGAARD: Arise, my love! · Te lucis ante terminum · Eructavit cor meum · Magnificat with antiphone Montes Gelboe · Super Fluminamer… Babylonis

Vox Clamantis · Jaan-Eik Tulve, conductor · Estonian National Male Choir RAM · Mikk Üleoja, conductor · Madis Metsamart, percussion · Vambola Krigul, percussion

Den gamle gregorianske sangen dukker igjen opp i vår moderne bevissthet som et minne langt der borte, og trer fram i en ny frisk apparisjon på Henrik Ødegaards album «Te lucis ante terminum».

kr 139

Stemmer fra dypet

På Henrik Ødegaards «Te lucis ante terminum» møter stemmer fra den gregorianske tradisjonen et nytt, moderne tonespråk på en organisk, men likevel forfriskende og uforutsigbar måte. Ødegaard har fordypet seg i gregoriansk sang og skrevet flere verk som har hentet inspirasjon fra den gregorianske kortradisjonen og fra den katolske liturgi, og filtrerer stemmer fra dypet av vår vestlige vokaltradisjon gjennom sitt eget finstemte uttrykk. I sin utforskning av sammenhengen mellom den gregorianske tradisjonen og en moderne, fritonal stil, finnes det alltid kontraster. Overtonerekker eller modalitet står i kontrast til et abstrakt, personlig tonespråk og improvisasjon settes opp mot det noterte, og genererer kontrasterende elementer som lys og skygge, forgrunn og bakgrunn, åpent og lukket.

Ødegaards banebrytende verk «Arise, my love!», «Te lucis ante terminum» og «Cantus» fremføres av de anerkjente korene Det Estiske Nasjonale Mannskor og Vox Clamantis, under ledelse av henholdsvis Mikk Üleoja og Jaan-Eik Tulve. RAM har siden sin dannelse i 1944 vært et profesjonelt kor i verdensklasse, kjent for sine tolkninger av storskala korverk. Koret har samarbeidet med Deutsche Grammophon, Sony, Finlandia, Alba Records, Virgin Classics og GB Records, fremført over 6 000 konserter over hele verden og vunnet en rekke priser for sitt musikalske virke, deriblant en Grammy for innspillingen av Sibelius kantater (Virgin Classics). Vox Clamantis ble på sin side dannet i 1996 og har gjort seg svært bemerket for sine fremføringer og innspillinger av gregoriansk sang, tidlig polyfoni og samtidsmusikk. Koret har omfattende turnévirksomhet bak seg, har samarbeidet med en rekke prominente musikere verden over, gitt ut plater for ECM og Mirare, og vunnet en rekke priser.

More

Stemmer fra den gregorianske tradisjonen, fra dypet av vår vestlige vokaltradisjon, møter et nytt, moderne tonespråk på en organisk, forfriskende og uforutsigbar måte. Komponisten Henrik Ødegaard har fått to av verdens fremste vokalensembler med seg på denne utgivelsen.

Kontrasterende elementer

Ødegaard utforsker sammenhengen mellom den gregorianske tradisjonen og en moderne, fritonal stil, i retning av både musikalsk leken neoklassisme og abstrakte, nærmest impresjonistiske klangeksperimenter. Musikk som hele tiden er preget av kontraster. Overtonerekker eller modalitet står i kontrast til et abstrakt personlig tonespråk. Improvisasjon settes opp mot det noterte, og elementer som lys og skygge, forgrunn og bakgrunn, åpent og lukket, genereres kontinuerlig gjennom hans utvikling av materialet. Hovedverket «Te lucis ante terminum» setter improvisatoriske elementer opp mot det tradisjonsrike materialet i en stor klanglig komposisjon, mens korverkene «Cantus» setter gregorianske melodier i originalnotasjon sammen med moderne harmonisering. Åpningsverket «Arise, my love!», en tonesetting av «Salomos Høysang», tar imidlertid et annet utgangspunkt enn det gregorianske, og skaper med sine åpne intervaller og tilføyelser av både plystring, latter og rop, en positiv, gledefylt – og ikke minst unik – stil hvor sensualitet er tydelig både i musikk og tekst.

Henrik Ødegaard: Gregoriansk korleder i et levende folkemusikkmiljø

Henrik Ødegaard er utdannet musikklærer, organist og komponist. Han studerte komposisjon med Lasse Thoresen i Oslo og Tristan Keuris i Holland, og utdannet seg senere som gregoriansk korleder i Paris. Hans komposisjoner dekker alle sjangre, med hovedvekt på vokalmusikk. Komponisten bor i Sauherad i Telemark, og lever midt i et levende folkemusikkmiljø – en tradisjon som også har spilt en stor rolle i hans komposisjoner.

Det Estiske Nasjonale Mannskor (RAM) og Vox Clamantis

Det Estiske Nasjonale Mannskor (RAM) har siden sin dannelse i 1944 vært et profesjonelt kor i verdensklasse, kjent for sine tolkninger av storskala korverk. Koret spiller regelmessig inn album for Deutsche Grammophon og Sony, og har fremført over 6 000 konserter over hele verden og vunnet en rekke priser for sitt musikalske virke, deriblant en Grammy i kategorien kormusikk. Vox Clamantis ble dannet i 1996 av en variert gruppe musikere – sangere, komponister, instrumentalister og dirigenter – som har gjort seg bemerket for sine fremføringer av gregoriansk sang, tidlig polyfoni og samtidsmusikk, og har fått skrevet verker for seg av komponister som Arvo Pärt, Helena Tulve, Tõnis Kaumann og Erkki-Sven Tüür. Koret har omfattende turnévirksomhet bak seg, har samarbeidet med en rekke prominente musikere fra hele verden, gitt ut plater for ECM og Mirare og vunnet en rekke priser.

Estonian National Male Choir RAM |Henrik Ødegaard |Jaan-Eik Tulve |Madis Metsamart |Mikk Üleoja |Vambola Krigul |Vox Clamantis

Utgivelsesdato: 21.10.2016

EAN : 7044581350874

Katalognummer: ACD5087

Priskategori : CD