• ACD5073.jpg
  • ACD5073_inlay_web.jpg

Gamelan Terrains – BIT20 Ensemble

RUBEN SVERRE GJERTSEN: Gamelan Terrains · Rituals II · Lied for soprano and prepared piano · Rituals I · Miniatures II · tReMbLiNg ·mer… Grains

BIT20 Ensemble · Pierre-André Valade, conductor

Den totale innlevelse i lyd og lytting gjennomsyrer Rubens engasjement som komponist. Som lytter blir vi hensatt til en opplevelse som har mye til felles med både performance og installasjon.

kr 139

Den totale innlevelse i lyd

Ruben Sverre Gjertsens (f. 1977) musikk vekker stor interesse internasjonalt, blant annet med bestilling fra Pierre Boulez og hans Luzern Festival Academy. På denne utgivelsen tolker BIT20 Ensemble syv av Rubens stykker – og samler dem til en ytterst virtuos CD-utgivelse med en av de mest spennende komponistene i dag. Rubens musikk kretser rundt gnissende, raspende og skurrende klanger. Noen ganger er de ru, kornete lydene voldsomme og intense. Andre ganger skjøre og vare – eller funklende og gjennomskinnelige. Den totale innlevelse i lyd og lytting gjennomsyrer Rubens engasjement som komponist. Som lytter blir vi hensatt til en opplevelse som har mye til felles med både performance og installasjon.

I 2010 mottok han Arne Nordheims komponistpris, og samme år ble Ruben tildelt Spellemannprisen som komponist for verkene på utgivelsen ‘Grains’.

More

Ruben Sverre Gjertsens musikk vekker stor interesse internasjonalt, blant annet med bestilling fra Pierre Boulez og hans Luzern Festival Academy. På denne utgivelsen tolker BIT20 Ensemble syv av Rubens stykker – og samler dem til en ytterst virtuos CD-utgivelse med en av de mest spennende komponistene i dag.

Sanselighet

Rubens musikk kretser rundt gnissende, raspende og skurrende klanger. Noen ganger er de ru, kornete lydene voldsomme og intense. Andre ganger skjøre og vare – eller funklende og gjennomskinnelige. Den totale innlevelse i lyd og lytting gjennomsyrer Rubens engasjement som komponist. Som lytter blir vi hensatt til en opplevelse som har mye til felles med både performance og installasjon.

‘Skap nærhet, ikke distanse’

Ruben opererer med ytterst detaljerte notebilder, og det ligger en mental anstrengelse i å fremføre de parallelle lagene av informasjon. Men samtidig har han også et overordnet krav til gjennomføringen: «skap nærhet, ikke distanse». Dette virtuose kravet til musikerens involvering gjør også verkene til visuelle iscenesettelser, nærmest som gåtefulle rituelle forestillinger.

BIT20 Ensemble

‘Gamelan Terrains’ er bestilt av BIT20 og ble urframført under Festspillene i Bergen i 2009. Ensemblet er glade for å bidra til en innspilling med en av våre yngre suksessrike komponister; som attpå til er basert i Bergen som ensemblet selv. BIT20 Ensemble ble dannet i 1989 og er et av Nordens ledende samtidsmusikkensembler. Ensemblet tar et særlig ansvar for utviklingen av norsk og nordisk kunst, og har bestilt og urfremført nærmere 100 verk. BIT20 Ensemble har spilt på flere sentrale internasjonale arenaer for ny kunstmusikk, deriblant Festival Agora (IRCAM Centre Pompidou, Frankrike), Festival Précences (Radio France), Soundstreams (Canada), Stresa (Italia), Huddersfield Contemporary Music Festival og Barbican Centre (England), i Moskva og St. Petersburg, samt på viktige nasjonale arenaer som Ultima, Borealis, Ilios og Festspillene i Bergen.

Arild Erikstad |BIT20 Ensemble |Ebba Rydh |Ellen Ugelvik |John-Arild Suther |Peter Kates |Pierre-André Valade |Ricardo Odriozola |Ruben Sverre Gjertsen |Silje Marie Aker-Johnsen |Sunniva Rødland Wettre |Trond Madsen

Utgivelsesdato: 20.01.2012

EAN : 7044581350737

Katalognummer: ACD5073

Priskategori : CD