Finn Mortensen: Symphony, Wind Quintet, Suite for Wind Quintet – Oslo Philharmonic Orchestra

FINN MORTENSEN: Symphony No. 1 · Wind Quintet · Suite for Windmer… Quintet

Oslo Philharmonic Orchestra · Mariss Jansons, conductor · Oslo Wind Quintet · Oslo Wind Soloists

Finn Mortensen, en foregangsmann for kontinentale musikalske strømninger i etterkrigstiden, representeres med tre verker på denne utgivelsen, fremført av Oslo Filharmoniske Orkester, Oslo Blåsekvintett og Oslo Blåsesoloister.

kr 139

Unntaket i norsk musikkliv.

Finn Mortensen (1922-1983) hørte til unntakene i norsk musikkliv. Han var en foregangsmann for kontinentale strømninger fra neoklassisisme og tolvtoneteknikk til serialisme og aleatorikk, og følte i motsetning til de fleste av sine kolleger inget behov for å anvende folkemusikk eller en såkalt «norsk tonefølelse». «Jeg har nærmest en aversjon mot nasjonal rosemaling,» fortalte han om sitt forhold til folkemusikken. Mortensens ´Symfoni nr. 1, Op. 5´ er fra hans neoklassiske periode, fra en tid der han var særlig opptatt av Paul Hindemiths teoretiske skrifter. Den «står – både hva formal oppbygging og tematisk utvikling angår – idag med glans på programmet, og peker seg ut i norsk symfonisk litteratur,» som komponist Synne Skouen skrev i Arbeiderbladet.

Hindemith skulle også påvirke Mortensens ´Blåsekvintett, Op. 4´ med en teknikk som best tjente hans uttrykksbehov. Verket åpner med et ungdommelig og forfriskende uttrykk og beveger seg inn i en pastoral og meditativ grunnstemning, før den avsluttes med en dobbeltfuge som viser til fulle Mortensens kontrapunktiske mesterskap. I hans ´Suite for blåsekvintett, Op. 36´ tenker Mortensen seg hvordan tilhørerne opplevde sin første blåsekvintett fra 1951. Forundringen over moderne komponisters vanskelighet med å komme på talefot med tilhørerne ligger til bunn ved utformingen.

Brynjar Hoff |Finn Mortensen |Frøydis Ree Wekre |Mariss Jansons |Oslo Philharmonic Orchestra |Oslo Wind Soloists |Per Øien |Torkil Bye

Utgivelsesdato: 12.11.1991

EAN : 7044581349359

Katalognummer: NCDB4935

Priskategori : CD