• ACD5085_forsider2
  • ACD5085_digipak

Eivind Buene: Garland – Norwegian Chamber Orchestra

EIVIND BUENE: Garland (for Matthew Locke) · Langsam und Schmachtend · Palimpsest · Stilleben (for Laurenmer… Hartke)

Norwegian Chamber Orchestra · Terje Tønnesen, conductor

Som 17-åring hørte Eivind Buene det Norske Kammerorkester – det forandret livet hans. Nå spiller orkesteret inn hans musikk!

kr 139

Det Norske Kammerorkester feirer 40 med 4 stykker av Eivind Buene.

Eivind er den nålevende komponisten som har skrevet flest verker for Det Norske Kammerorkester. «Det var under Kammerorkesterets konsert på den første Ultimafestivalen at jeg hørte samtidsmusikk live med orkester for første gang. Tønnesen var solist, dionysisk med fele og ville sorte krøller, og jeg fikk kjempekick av musikken. Det ble et vendepunkt i mitt 17-årige liv; det var da jeg skjønte at jeg ville komponere.»

Det Norske Kammerorkester og kunstnerisk leder Terje Tønnesen har vært en fremragende eksponent for norsk musisering og musikk gjennom hele sitt virke. Samarbeidet med Eivind Buene har vært svært fruktbart, og verkene har vært spilt ved en rekke anledninger både hjemme og på internasjonale turnéer. Nå foreligger de i en fremragende innspilling.

Utgivelsen lanseres under Jubileumskonserten 7. november kl. 19 i Universitetets Aula.

More

I sitt jubileumsår utgir Det Norske Kammerorkester fire av Eivind Buenes musikkstykker i utsøkte fortolkninger, under ledelse av orkesterets kunstneriske dynamo gjennom 40 år – Terje Tønnesen. Eivind er den nålevende komponisten som har skrevet flest verker for Det Norske Kammerorkester – noe han knapt hadde tenkt seg da han hørte dem spille ny musikk som 17-åring.

«Ett minutts stilhet over tapt tid»

Tittelsporet Garland (for Matthew Locke) er skrevet for og urfremført av Birmingham Contemporary Music Group, og tar utgangspunkt i renessansekomponisten Matthew Locke (1621-77). «Musikken hans representerer en slående dobbelthet: På den ene siden en melankolsk følelse av avslutning, av en æra som ender. På den annen side en uttrykksvilje, som om musikken selv kjemper mot denne avslutningen med ren og ukuelig vitalitet.» Buene lar Locke få det siste ordet i stykket «med en stemme vi bare så vidt kan høre der inne i historiens sus.» I verket Palimpsest utforsker komponisten forskjellige formgrep i miniatyr – før han mot slutten av stykket lar alle disse lagene gjennomlyse hverandre.

Hallusinasjon

Eivind beskriver Langsam und Schmachtend som en hallusinasjon over det første minuttet av Richard Wagners opera ‘Tristan og Isolde’. Tittelen er Wagners tempobetegnelse på forspillet til operaen, og i arbeidet med verket kom Eivind på sporet av en historisk bevissthet som ble viktig for hans musikk. Litteratur er også sentralt for Eivind, og stykket Stilleben ble skrevet for Det Norske Kammerorkester i en periode der han leste Don DeLillos ‘The Body Artist’. I denne musikken blir et fragment fra vårt felles musikalske minne forvrengt og forvridd, som en serie med underlige kroppslige gester. Objektet viser seg til slutt å være 2. sats av Mozarts klaverkonsert nr. 17.

Eivind Buene (1973)

Buenes musikk har i de siste årene blitt framført av Oslo-filharmonien, Bergen filharmoniske, KORK, Ensemble Intercontemporain, Oslo Sinfonietta, Det Norske Kammerorkester, Cikada, og mange fler. I år skriver han for toppensemblene London Sinfonietta og Ensemble Musikfabrik, med fremføringer på flere internasjonale festivaler og under Festspillene i Bergen. I 2018 urfremfører Oslo-filharmonien et nytt verk med tekst og musikk. Buene arbeider også med jevne mellomrom med improviserende musikere, og utvikler nye arbeider i skjæringspunktet mellom improvisasjon og klassisk notasjon. Han har en rekke plateutgivelser bak seg, blant annet Possible Cities/Essential Landscapes, som han mottok Spellemannpris for i 2012. I tillegg til musikk har Buene skrevet tre romaner og en essaysamling – siste roman, ‘Oppstandelse’, ble utgitt i 2016.

Utgivelsesdato: 10.11.2017

EAN : 7044581350850

Katalognummer: ACD5085

Priskategori : CD